Румен Петков попиля Борисов: Той е виновен за…

България отблизо

Председателят на партия „АБВ“ Румен Петков коментира в Пловдив темата за енергийното обезпечаване на България, както и новината за изграждане на координационен център на Министерството на отбраната във Варна.

Петков посочи, че от 1 януари 2020 година България гарантирано няма да бъде на газовата карта на Европа като транзитираща държава.

„Това престъпление го дължим на Иван Костов, Сергей Станишев и Бойко Борисов“, отсече той.

Петков посочи, че през 2017 година България е транзитирала 17,2 млрд. куб. метра газ, през 2018 – 14,3 млрд. куб. м, а на 1 януари 2020 година сме щели да транзитираме 0 куб. м газ. Той е категоричен, че забавянето на „Турски поток“ е съзнателно от страна на премиера Борисов.

„Ще загубим 200 млн. лева заради неспособността на премиера да изпълни поет ангажимент“, сигурен е той.

Румен Петков подчерта, че България ще стане пряко зависима от доставките на газ, вместо да е страна, която генерира приходи и гарантира енергийната сигурност на Европа.

Що се отнася до новината, която дойде след визитата на премиера в САЩ – изграждането на координационен център на НАТО край Варна – Румен Петков посочи, че нямало институционална яснота по детайлите на начинанието, но пък подробностите излизат на светло постепенно.

„От срещата на премиера Борисов с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък става ясно, че България е активната страна, която е настоявала да има такъв координиращ център. Нещо повече – обявили сме, че ще си купим две подводници. За един координиращ център, който трябваше да има няколко компютъра и 5-6 служители“, коментира Петков.

Той добави, че ако сега купим въпросните съоръжения, за които не се знаело какви функции ще имат в този координационен център, то това ще означава съсипване на туризма в България и превръщането и в мишена на евентуални бойни действия./Източник news.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *