Румен Радев взривяващо: Трябва да се разследва връзката премиер – главен прокурор!

България отблизо

Най-важният въпрос за момента е връзката премиер-главен прокурор. И точно такива неща трябва да се разследват. 

Това стана ясно от коментари, които президентът Румен Радев направи в отговор на журналистически въпроси.

Той изтъкна още, че реализирането на СРС-тата е направено от ДАНС, а тя е пряко подчинена на Министерски съвет и на премиера. В тази връзка, държавният глава запита, дали премиерът знае, че неговите подчинени подслушват и разработват президента, и то в грубо нарушение на закона.

Ако не е го е знаел, тогава означава, че имаме за премиер човек, който не е способен да управлява тези важни служби, допълни Радев. И допълни, че прокуратурата доста е бързала да развее СРС-тата в публичното пространство, в нарушение на закона, и явно в нечий интерес.

Премиерът постепенно си присвои правото всяка сряда да привиква главния прокурор и председателя на ДАНС. И покрай това преборване на контрабандата, дали не се преборват и неудобните. Само питам, това са важни въпроси, заяви още държавният глава.

Румен Радев заяви, че много важен е въпросът защо тези служби, които са толкова бдителни по отношение на държавния глава, са проспали водната криза, боклуците, корупцията в обществените поръчки, срива на търговския регистър, хакерските атаки в НАП и хазарта.

Проспаха това, че плащаме самолети от четвърто поколение, много по-скъпо от цената на самолети от пето поколение, подчерта Румен Радев.

Той постави и въпроса защо Иван Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде другаде, но не и в Министерски съвет, където се разпределя и харчи бюджет от първо лице. Според него главният прокурор не вижда очевадното.

Във всяка една държава хранителната среда за корупцията, е там, където се разпределя бюджетът, заяви президентът.

Държавният глава запита и защо напоследък няма обществени поръчки, а се харчат милиарди?!

Проблемът не е в бруталните атаки към държавния глава, а в управлението на държавата, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи, както и спазването на закона от тяхна страна, допълни президентът.

Според него, всичко това рефлектира върху правововата държава, върху устоите на демокрацията и върху правата на обикновения български гражданин.

Президентът, потвърди категорично, че очаква от главният прокурор да обърне внимание на тези сигнали, които стоят в прокуратурата, както и на статиите на разследващата журналистика, която дава сериозни поводи за самосезиране, съобщава news.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *