Румен Радев: В Деня на победата не можем да говорим за обединена Европа

България отблизо

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха цветя пред паметника на Незнайния войн по повод 75 години от края на Втората световна война, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

 

Без Деня на победата не можем да говорим за Деня на Европа, каза пред журналисти Радев.

„Безспорен е фактът, че Втората световна война и този ден сложи край на нацизма и Холокоста в Европа. Денят на победата и Денят на Европа са две знаменателни дати за Европа. Тук сме да отдадем почит на нашите малко останали, но достойни ветерани. Да не забравяме стотиците хиляди българи, взели участие в най-кръвопролитната война, над 12 000 загинали българи, за да има днес обединена, мирна и просперираща Европа. Поклон пред тяхната памет“, допълни той.

Румен Радев се върна на съвместното изявление на американския и руския президент Доналд Тръмп и Владимир Путин, че в името на разбирателство и доверието трябва да търсим общите си цели. По думите на държавния глава в тези трудни дни трябва да търсим не чертаенето на нови разделителни линии, а общия ни интерес в Европа и България.

 

Тази криза има много компоненти. Основните са здравни, социални и икономически. Съществува и вероятността да преминат и към политическа криза, продължи Радев. Според президента важно е да намерим какво ни обединява така, че да излезем от ситуацията по-силни и отговорни.

Радев поздрави самоотвержените медици, социални и транспортни работници, полицаите и учителите, които са направили така, че в страната да преминем до успешен край на изпитанието, което ни донесе коронавирусът.

„Най-вече поздравявам всички наши сънародници, които не се подадоха на паниката и пропагандата и проявиха не страх, а отговорност“, добави държавният глава.

Той не пожела да коментира приетите вчера на първо четене в Закона за здравето, тъй като все още не е пристигнал в президентската институция.

„Знаете, че начинът, по който се правят законите в България, са с все по-растящи пороци. Моят призив е, когато се пишат такива важни закони, да се отчита, че има и Конституция и други закони, както и правилник на Българския парламент, който трябва да се спазва“, посочи Румен Радев.

Държавният глава подкрепи и исканията на БСП да бъде създадена временна анкетна комисия, която да следи за прозрачното харчене на публичните средства за COVID-19. По думите на Радев в ситуация като тази доверието към управляващите е изключително важно, а то се гради с отчетност и отговорност.

След час се очаква президентът и вицепрезидентът да присъстват и на тържествена церемония по издигане на знамето на Европейския съюз по повод Деня на Европа пред сградата на президентската институция. На събитието са поканени председателят на парламента, министър-председателят и председателите на парламентарните групи в Народното събрание.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *