Румен Радев в Карлово: Левски ни завеща да се борим с всички сили обединени срещу тиранията и неправдата

България отблизо

Дали ще сбъднем завета на Левски за чиста и свята република, зависи само от нас.

 

Това каза държавният глава Румен Радев в тържествено слово в град Левски по случай 183 години от рождението на Апостола, предаде Агенция „Фокус“.

 

По същото време в град Карлово също има тържество, начело на които бе председателят на парламента Цвета Караянчева. Тя прие почетния строй, но предаването на живо по БНТ бе прекъснато заради словото на Радев от град Левски.

Самото излъване от град Левски бе с ниско качество, лицето на държавния глава бе през цялото време в плътна сянка, без осветление.

 

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния строй и произнесе тържествено слово. В него той заяви, че днес, когато отбелязваме 183 години от рождението на Васил Левски за него е чест да бъде в единствения град, който носи името на Апостола на свободата.

„Благодаря за поканата да споделя заедно с вас този свят за всеки българин празник, започна словото си Румен Радев.

Днес, когато отбелязваме 183 години от рождението на Васил Левски, за мен е чест да бъде в единствения град, който носи името на Апостола на свободата.

Вие, жителите на община Левски, повече от век изпълвате с достойнство висотата на тази отговорност, така както вашите деца и внуци и следващите поколения ще се наричат с името на най-светлия, най-достойния и обичан син на нашето отечество.

Така както ще продължат да пазят и да почитат безсмъртните му завети.

 

Румен Радев заяви още, че борбата на Левски срещу правото на силата не е изгубила смисъл, че срещу народното зло не трябва да се мълчи, а да се действа тук и сега. 

„Срещу тиранията и неправдата трябва да се борим с всички сили, обединени и заедно“, допълни държавният глава.

 

Стремежите на Левски са живи и днес.

Нима е отживелица борбата му срещу правото на силата?

Нима са изгубили сила думите му, че за народното зло не трябва да се мълчи, а да се действа тук и сега?

Нима е изгубил смисъл заветът му, че срещу тиранията и неправдата трябва да се борим с всички сили обединени и заедно?“, каза Радев.

Нашето време все по-настоятелно изисква да пробудим вътре в себе си непримиримостта на Левски.

Да си припомним какво е лично и национално достойнство.

Да се осъзнаем, че ние сме решението на всички предизвикателства.

Че свободата е път, който трябва да измине всеки един от нас.

Да не забравяме, че Левски е нашият защитник пред времето, но и нашият съдник пред историята, защото ни завеща своя морален пример, с който днес мерим и думите, и делата си“, добави още президентът.

„Дали ще сбъднем завета на Левски за чиста и свята република, зависи само от нас. От нашата непримиримост, особено днес, от нашата обединена воля и от нашите задружни усилия.

Само тогава пътят на Левски отново ще бъде нашият път. Път като личности, път като нация с ясна визия и с ясно бъдеще“, подчерта той.

„В днешния светъл празник пожелавам на всички вас здраве, енергия и висок дух, за да продължите гордо да носите името на Левски, за да градим всички заедно тази свободна и достойна България, за която той ни завеща да се борим до край.

Поклон пред паметта и делото на Апостола на свободата.

Да живее България“, заключи президентът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *