Румен Радев ЗАКОВА турския посланик: Няма да допуснем намеса в нашите вътрешни работи!

България отблизо

Всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство, за нашата история, за нашия език, за това как да възпитаваме децата си, трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно.

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Асеновград във връзка с изказването на турския посланик Хасан Улусой за изучаване на турски език в училище, предаде „Фокус“.

На въпрос как ще коментира изказването на турския посланик и дали ще вземе отношение по него, държавният глава посочи, че вече е взел. „Вчера, докато мнозина дебатираха кой какво е казал и какво е искал да каже, с подкрепата на президентската институция сдружението на моята съпруга проведе финалната част на състезанието „Пазим езика си“ – говорим за българския език. В него взеха участие хиляди български деца от всички етноси“, каза още Румен Радев, цитиран от Блиц.

Припомняме, че при откриване на нов завод в Кърджали  посланикът на Анкара поиска задължително изучаване на турски език в страната ни. В отговор премиерът Борисов реагира, че не знае каква отговорност да търси на турския посланик. Хасан Улусой пък, в опит да поясни думите си заяви, че би било добре турският език да се изучава повече в училище, а страната му била готова да помогне.

Последва остър коментар от председателя на БСП Корнелия Нинова други политически лидери. От Външно министерство заявиха, че дипломатът ще бъде привикан да даде обяснения, а от своя страна посолството на Турция в София заяви, че думите на Улусой са били изопачени.

Всъщност само президентът Румен Радев и лидерът на БСП Корнелия Нинова заеха категоричното становище, че намесата във вътрешните работи на България и разговорите по повод езиковото образование са неприемливи. И опитите за такава намеса ще бъдат пресичани веднага и безкомпромисно.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *