Румен Радев: Извънредният закон оставя българите на произвола на съдбата!

България отблизо

„Ще наложа вето на част от закона и ще го върна за преразглеждане. Законът атакува последните остатъци от свободата на словото, каза държавният глава. Кредитът на доверие трябва да се използва рационално“, заяви президентът Румен Радев.

Президентът разкритикува мерките, предвидени в закона, които ограничават правата на словото, срещу спекулата, както и липсата на адекватна мерки за защита на населението от бедност. Гладът ще надвие на страха, посочи Радев.

Законът обраснал с предложения, които нямат нищо общо с коронавируса, изтъкна той.

Държавният глава изрази надежда депутатите да вземат предвид препоръките му и да добавят допълнителни мерки.

Да не забравяме, че имаме бъдеще и след извънредното положение, предупреди Румен Радев. Липсите на кадри и дефицити в здравната система се опитвало да бъдат компенсирани с рестрикции. Опасност имало и за свободата на словото. Той вижда опасност да се наказва всяко свободомислие. В света протичали две кризи, по думите му. Едната е здравната, свързана с коронавируса. Другата криза е икономическата, която стои на заден план.

Президентът Румен Радев поиска повече закрила за нуждаещите се. Гладът ще надделее над страха и последствията ще бъдат разрушителни, отчете президентът. Спекулата руши доверието в обществото и той настоя за сериозни мерки.

„Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензура във времена на пандемия и необходимостта на алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислене. Според приетия закон, това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение“, каза още той.

„Скъпи сънародници, в момента в света и в България протичат редица трусове. Икономическата и социалната криза са породени от мерките в борба срещу пандемията. Тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда от подкрепа. Нуждите на българина са неотложни“, допълни Радев, цитиран от blitz.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *