Румен Радев: Имаме дълг към Ботев и към свободата си

България отблизо

Нашето време няма да роди Ботев, но вярвам, че мнозинството от нас носи в себе си част от духа му и ще отхвърли конформизма. Това каза във Враца президентът Румен Радев, който участва в отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, предаде Агенция „Фокус“.

„Да се говори за Ботев е трудно, защото той е казал всичко за нас. Дори и най-болезненото – че у нас „свестните считат за луди“. Но Ботев е прогласил и безсмъртието на героите, на падналите в бой за свобода и го е доказал със съдбата си. Затова и днес сме тук, пред паметника на Ботев“, заяви Радев. Държавният глава посочи, че почитта рядко се изразява с думи. „Но няма по-силен, по-вдъхновяващ знак на преклонение към поколенията български герои от онази минута, в която всички притихваме в общност на размисъл и смирение. Днес почитаме Ботев и загиналите за нашата свобода. Правим го от сърце, правим го по традиция. Но свободата не е традиция“, каза още той и подчерта, че свободата е битка, позиция, отговорност, а често и саможертва.

 

„Героичните жертвени поколения извоюваха свободата, щастливите поколения я наследяват, слабите поколения я разпиляват. Ние съвременните българи имаме тежък дълг – ние сме в дълг към онези безсребреници, които изгладуваха и изстрадаха мечтите си за достойна и независима България. Онези немили-недраги, които бяха в емиграция, отхвърлени често дори и от свои, но сгрявани от бляновете за свободата. В дълг сме и към себе си, защото и днес често избираме пътя на емиграцията – независимо дали далеч от родината или вътре в себе си“, заяви Радев.

Президентът посочи, че нашето време няма да роди Ботев. „Той е великан от друга епоха. Вярвам обаче, че продължаваме да носим в себе си част от духа на Ботев, че мнозинството от нас ще отхвърлят конформизма, че носим мъжество и характер да въздигнем отечеството си там, където заслужава да бъде. Ето защо Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е и ден на живите. Той е нашата възможност да преоткрием неспокойния патриотизъм и парещото чувство за справедливост. Да продължим похода на достойните, който свързва свободните духом с неродените още българи. Поклон пред загиналите за свободата на Отечеството. Да живее България“, каза още Румен Радев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *