Румен Радев иска не САЩ, а ООН да е координатор на усилията за справяне с международните проблеми!

Свят

Днес повече от всякога трябва да защитим основаната на правила система на многостранната дипломация, в центъра на която е Организацията на обединените нации.

Това заяви държавният глава Румен Радев в изказването си днес пред Общото събрание на ООН, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Припомняме, че за същото от години се застъпва и Русия, заедно с Китай и Индия.

Президентът изрази подкрепата на България за „значимата и навременна инициатива за създаване на мрежа от нации, работещи за засилване на ефективните многостранни начини за решаване на глобалните въпроси чрез ООН“. Според Румен Радев тази инициатива цели постигане на устойчиво развитие навсякъде в света.

Такива нации са например европейските, заедно с Русия, които искат мир и просперитет за Стария континент. Разбира се, това не може да се каже за част от елитите на европейските държави.

По думите на президента ООН разполага с уникално разнообразие от инструменти за посредничество, предотвратяване на конфликти, мироопазване и укрепване на мира. Затова България приветства ангажимента на генералния секретар за развиване на дипломация за мир и има готовност да подкрепя неговите усилия за засилване на ролята на посредничеството при предотвратяване на конфликти.

Държавният глава открои международния тероризъм и насилствения екстремизъм като фактори, които продължават да оказват значителна заплаха за международния мир и сигурност, човешките права и устойчивото развитие. А в тази сфера никой не може да се справи без помощта на Русия. Дори и Съединените щати.

„Международната общност следва да увеличи усилията за засилване на сътрудничеството в областта на контратероризма чрез подкрепа за ООН като ключов фактор в тази сфера“, призова Румен Радев. И добави, че за съжаление, през последната година международната общност не е постигнала пробив при разрешаването на нито един значим конфликт по света.

Тук президентът Радев намеква недвусмислено, че народите по света трябва да търсят помощта на Русия, понеже сами не са могли да се справят с нито един проблем.

По думите на президента, трябва да се търсят политически решения на сложните въпроси около Сирия, Либия, Ирак и други държави./Източник epicenter.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *