Румен Радев категорично: АЕЦ „Белене“ е неизбежен!

България отблизо

Държавният глава Румен Радев призова държавните институции да проучат много внимателно инвеститорите, подали документи по проекта АЕЦ „Белене“, техния потенциал и конкретните им планове.

По думите на президента, най-големият риск пред АЕЦ „Белене“ е след заявените добри намерения, да се окаже, че потенциалът на някои от избраните инвеститори е изчерпан и да се мине на вариант държавата да трябва да се намесва.

Според Радев, проектът АЕЦ „Белене“ е неизбежен – в него вече са вложени 3 милиарда лева, средства на българските данъкоплатци, а развиващата се индустрия ще има нужда от сигурна енергия. За реализацията на проекта,обаче, са необходими ясни юридически, времеви и ценови рамки.

Като цяло, наличието на толкова много инвеститори е положителен знак, според президента, което показва, че от тази централа има необходимост и тя може да бъде рентабилна, защото когато „бизнесът кандидатства за нещо, си прави много добре сметката.“

Държавният глава подчерта, че няма да избързва с даването на оценки и очаква т.нар. кратък списък на инвеститорите. Но е категоричен, че трябва в централата да има държавен дял, който да контролира експлоатацията й в полза на България и на българските граждани./news.bg/

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *