Румен Радев ЛИКВИДИРА нов порочен КРЪГ в българската политика и икономика! Ето как го направи!

България отблизо

На среща с работодателите, за която ви информирахме вчера, президентът заяви, че държавата не може да върви напред, без силна икономика.

А по неговите думи, цитирани от повечето медии, силната икономика изисква да се пресече корупцията, тоест кражбите на всички нива, да се увеличат заплатите на работниците, както и инвестициите  в производствата с висока добавена стойност.

Какво всъщност каза държавният глава на бизнеса?

Най-напред онова, което се чете между редовете в изказването на Румен Радев е, че бизнесът има много голяма отговорност към настоящето и бъдещето на България и българския народ. Понеже бизнесът не е просто коктейли, партита или блестящи лимузини. Той е неуморен труд за благото на своя народ и родина. Защото парите, които в момента притежават работодателите, не са дошли от Луната. Те са взети от българския народ и българската държава. И трябва да се връщат. С лихвите.

Всъщност, така наречените бизнесмени, оперират с държавни пари. А ги използват като свои лични. И ги разхищават за скъпи коли, яхти, луксозни къщи и вили. Вместо това, тези пари много отдавна трябваше да се инвестират в реалната икономика, в различни производства, които имат висока добавена стойност.

Румен Радев посочи и необходимостта от адекватна борба на държавата с корупцията. А кои са носителите на корупция? Ами първо, така наречените бизнесмени, у които са парите. И второ, чиновническият апарат, който пък държи различните разрешителни режими и използва силата на държавата за лична изгода.

С други думи, така наречените работодатели, трябва да спрат да използват за лични цели, държавните пари, които народът им е дал. Понеже с тях трябва  да развиват силна икономика. Тоест трябва категорично да спрат да крадат от държавата и народа.

„Корупцията, заяви президентът, цитиран от dnes.dir.bg, изкривява пазара като създава условия, фирмите да търсят „точния човек“ и да „инвестират“ в него, а не в повишаване конкурентноспособността на производствата си“.

Президентът отбеляза още, че бизнесът трябва да направи своите изводи за равнището на заплащане на труда и отлива на квалифицирани кадри през последните години. Тези негови думи, на практика означават, че президентът казва на „работодателите“ да увеличат заплатите. Ако искат да се развиват бързо техните предприятия. Защото квалифицираните кадри струват скъпо. Още повече, хората, които работят, трябва да могат спокойно да издържат своите семейства.

Сегашните мизерни заплати, които получават работниците, способстват не само за отлив на квалифицирани специалисти от българската икономика. Те са пладнешки грабеж на работодателите от своите работници. Както и от държавата. И този пладнешки грабеж трябва да спре. А не непрекъснато, така нареченият бизнес, да се оплаква, че нямало квалифицирани кадри. Ами как да има като заплатите са не просто мизерни, а никакви.

Президентът се ангажира още да подкрепя българските компании за разширяване на връзките с търговски партньори не само от ЕС, но и от Русия, Китай, Близкия Изток и други перспективни региони. В това отношение самите работодатели отбелязаха балансираната позиция на Румен Радев по отношение на Русия. Понеже възстановяване на приятелските отношения с Руската федерация е главното условие за излизане на българските фирми на огромния руски пазар, който е много важен за нас.

Президентът и работодателите са единодушни, че държавата и бизнесът трябва да вложат много средства за модернизиране на българската икономика, защото иначе нашата страна няма да бъде конкурентноспособна сред останалите страни от региона. А щом нямаме модерна икономика, която да продава продукция навън, това значи, че не можем да работим за повишаване жизнения стандарт на населението.

Тези азбучни истини ние ги повтаряме от години. Но президентът Радев не спира да ги повтаря, вече от най-високия държавен форум. Защото въпреки че не е специалист, той много добре знае, че без модерна икономика и голям износ, няма откъде да дойдат пари в бюджета на държавата. А без пари не можем да говорим за повишаване жизнения стандарт на хората в България.

Само че в последните 10 години, правителствата на Борисов правеха всичко друго, само не и развиване на модерна икономика.

Затова сме най-бедната страна в Европа. Понеже Борисов разчита само на повишаване на данъци и такси и подаяния от Брюксел.

Точно този порочен кръг иска да прекрати президентът Румен Радев като стимулира бизнеса да гради модерна българска икономика.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

1 thought on “Румен Радев ЛИКВИДИРА нов порочен КРЪГ в българската политика и икономика! Ето как го направи!

  1. ЧОВЕК ОТ НАРОДА СЕ БОРИ ЗА НАРОДА ,всички останали са инкубаторни мошеници пременени в лъскави костюми и бели якички !!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *