Румен Радев поиска от САЩ да кажат ясно кога и как ще стане сделката с изтребителите

България отблизо

За засилване на Стратегическия диалог между двете държави, България и САЩ, е необходимо поставянето на ясни насоки и мерки за сътрудничеството в области от взаимен интерес.

За това настоя българският държавен глава Румен Радев на среща с посланик Херо Мустафа и с американска делегация, водена от Матю Бойс, заместник-помощник държавния секретар на САЩ. На срещата присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. Тази сутрин се състоя и Първата сесия на Стратегическия диалог България – САЩ.

Пред делегацията Румен Радев призова за конкретни срокове и мерки при изпълнение на поръчката за нови самолети за Военновъздушните ни сили, включително за изясняване на необходимите допълнителни средства за придобиване на пълноценни оперативни способности. Припомняме, че президентът Румен Радев беше един от последователните критици на сключената сделка за закупуване на изтребители Ф-16. Критиките му бяха насочени основно към процедурата.

„Засилването на индустриалното сътрудничество трябва да е важен елемент от програмата за модернизация на въоръжените ни сили по съвместни проекти със САЩ“, заяви президентът. Румен Радев подчерта, че за да се преодолее технологическата и икономическа пропаст между страните от НАТО, е необходимо да се развиват съвместно високи технологии и да се работи по общи проекти за произвеждане на военно оборудване. „Трябва да се преодолее линията на разделение на държавите съюзници на производители и на купувачи на военно оборудване. Следва да се положат усилия за научно-техническо сътрудничество и трансфер на високи технологии“, заяви Румен Радев.

България високо цени подкрепата на САЩ в усилията на страната ни в борбата с корупцията и за утвърждаване на върховенството на закона, е уверил още президентът. Ефективни резултати в тази насока ще се постигнат само с безкомпромисен подход в духа на демократичните ценности.

С тази думи президентът не създава паника и не прави българите нещастни.

Бързаме да го посочим, преди да се се разлаяли политолози и социолози.

Той намекна на партньорите ни от САЩ, че като президент не знае нито сроковете на сделката, нито къде ще отидат допълнителните средства за пълноценните оперативни способности на самолетите.

Намекна и че и народът, който плаща за тези мешини, също не знае какво ще получи.

Натърти и че не бива да сме разделени на производители и купувачи на летателна техника. И България да е винаги в ролята на купувача, защото е бедна и не е включена в нито един общ проект.

Журналистите не посмяха да изтълкуват думите му, а повечето ги неглижираха или ги пропуснаха.

Президентът каза и че щом ще си сътрудничим със САЩ, това трябва да стане и в областта на икономиката и образованието.

Но и тези думи се паднаха от глухата страна на микрофоните.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *