Румен Радев помага на България и на Русия дори в Ню Йорк!

Свят

След откриването на 74-та сесия на Общото събрание на ООН президентът Румен Радев заяви пред журналисти, без да се притеснява от факта, че се намира всред най-големите в света, че мирът в Европа и в други региони се намира под заплаха, заради рязкото вдигане на разходите за отбрана.

Нашият държавен глава отбеляза, че недоверието между страните се покачва все по-стремително, а увеличаващите се разходи за отбрана показват, че средата за сигурност само се влошава. Пред медиите президентът посочи още, че най-важната предпоставка за гарантиране на стабилността е ангажирането с пряк диалог и директна комуникация между държавните лидери в рамките на ООН.

Очакванията към 74-та сесия на ООН, заяви президентът Радев, са за постигане на съществен напредък в превенцията и решаването на конфликтите, както и за повишаване на общата сигурност в света. Но реалността трудно покрива тези очаквания, допълни президентът. Румен Радев изрази надежда, цитиран от blitz.bg, че направените предложения от президента на Иран и вижданията на САЩ и други страни ще доведат до реално намаляване на напрежението и избягване на нов конфликт в региона на Близкия Изток.

Ако се опитаме да разшифроваме тези послания на българския президент, то най-напред ще видим, че той се тревожи от повишаване на разходите за отбрана. Ако си припомним, кой искаше такова увеличение от европейските страни няма как да не се спрем на непрекъснатите призиви на американския президент Доналд Тръмп, който иска от европейските страни да увеличат незабавно своите разходи за отбрана до 2% от БВП.

Точно обратното, Русия не иска разходите за отбрана да се увеличават и реално намалява своите разходи като се съсредоточава върху създаване на оръжия и отбрана, на базата на високите технологии. Следователно, тревогата на президента от увеличаващите се военни разходи е насочена към действията на САЩ. С други думи нашият държавен глава каза в почти прав текст, че отговорност за конфликтите и увеличаващата се нестабилност в света носят Съединените щати. А това засяга в изключително голяма и тревожна степен и нашата страна. Понеже това „увеличаване“ на военните разходи не означава да подобряваме бойните способности на нашата армия, а…да даваме милиарди, за да купуваме остарелите оръжия на САЩ. Затова не можем да вдигнем заплатите и пенсиите, нито да създадем нормално здравеопазване, да прекратим рекета върху болните и да намалим цените на лекарствата. Това е нашият, български интерес.

Но точно същото иска и Русия. Да се намаляват военните разходи и да се инвестира в здравеопазване, образование, наука и екология, за да се развиват устойчиво държавите и света като цяло. Значи и в ООН, в центъра на Ню Йорк, без да се страхува и да се оправдава като Борисов с „началниците“, президентът Радев помага на България и на Русия.

В същото русло са и другите послания на президента. Той иска пряк диалог между лидерите на страните, за да се отстранят заплахите за мира. Което означава, че Вашингтон трябва да говори с Москва, а не да разполага ядрени ракети в Европа, под измислени предлози. Означава, че Тръмп трябва да говори с Китай, Иран и Северна Корея, а не да се занимава с търговски войни и призиви за военна намеса. Тоест, отново президентът посочва, че за да се умиротвори света САЩ трябва да комуникират с държавите, а не да налагат своите виждания от позицията на силата. Както се опитват да правят и с Русия, и с Китай, и с другите държави, включително и с нашата страна.

Автор Иво Македонски, istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *