Румен Радев с горещи разкрития за далаверите с българското гражданство и мълчанието на институциите

България отблизо

В Президентската институция са постъпвали сигнали за ДАБЧ, имал съм разговори и с ДАНС, и с Прокуратурата по този въпрос. Сигнализирал съм лично много преди скандалът да избухне.

Това каза пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос за скандала с ДАБЧ и подозренията, че там се е търгувало с българско гражданство.

Като президент съм уведомил всички институции и още нямам отговор. „Акции много, но присъди малко в България. Рано е да давам оценки. Не съм нито прокурор, нито следовател. Това мога да направя, след като обвинението бъде успешно защитено в съда. При всички положения разследването и пресичането на злоупотреби в изпълнителната власт, която разпределя и харчи публичния ресурс, е задължително условие за оздравяване на държавността. Но това не се случва“, заяви Румен Радев.

Попитан дали в президентската институция са постъпвали сигнали за ДАБЧ, той отговори, че са постъпвали и ги е предал веднага, където трябва в прокуратурата. „Въпрос на следствието е какви са сигналите. Не мога да коментирам. Всички сигнали са предадени на прокуратурата, имал съм разговори и с ДАНС, и с прокуратурата по този въпрос“, посочи той.

Във връзка с думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ГЕРБ е „хвърлил на кучетата малкия си коалиционен партньор“ и дали с това се прави опит политически да се изведат на преден план патриотите и Красимир Каракачанов като виновен и човекът назначил Петър Харалампиев на този пост, президентът коментира: „Не влизам в кухнята на коалицията и на която и да било партия“.
Радев припомни, че президентската институция няма никакви права по Конституция. Тя не  е прокуратура, не е разследващ орган и няма право да се меси в другите власти. Всяка намеса ще бъде изтълкувана като опит да се влияе върху институциите.

Това, което е в пълномощията ми, съм го направил. Сигнализирал съм и чакам отговор. Спазвам закона. Ако хората имат очаквания да взема нещата в свои ръце, това няма как да се случи, докато моделът на управление е такъв.

А промяната на статуквото в България не зависи от един единствен човек. Зависи от народа.

И нека народът не се сърди на думите ми, че живеем в блато от закостенели институции, бюрокрация  и корупция.

Само хората могат да променят това, защото зависи от тях, допълни твърдо президентът.

 

Tagged

1 thought on “Румен Радев с горещи разкрития за далаверите с българското гражданство и мълчанието на институциите

  1. Сигнали имало, но Председателя на ДАБЧ го следва неизменно с Екипа му в чужбина? Сам човек не може да направи нищо? Дори и да е Президент, имащ достъп до цялата информация и право на Обръщение към Народа? Да, със Снишаване и Конформизъм нищо няма да се промени в България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *