Румен Радев: Управляващите не искат честни избори, но те ще се случат!

България отблизо

„Аз не се състезавам с никого“, заяви държавният глава Румен Радев преди началото на срещата му за проблемите в изборния процес с представители на изпълнителната и законодателната власт, както и с парламентарно представените политически сили.

„Имам една единствена амбиция – да имаме честни и прозрачни избори. Поканите към участниците в тази среща съм изпратил още на 8 януари“, заяви той, цитиран от novini.bg и epicenter.bg.

„Управляващите претендират за диалог между институциите, а на практика избягаха от него и то по един жизнено важен за цялото ни общество въпрос – усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до едни честни, справедливи и прозрачни избори“. Днес на срещата не присъстват представители на правителството и на партиите от управляващата коалиция, каза още държавният глава.

Припомняме ви, че държавният глава настоява и за въвеждането на 100% машинно гласуване.

„Ако ние ще вървим и трябва да вървим според закона, към машинното гласуване, процедурата трябва да започне сега. В закона за държавния бюджет за 2020 г. няма позиция за заделени средства за машинно гласуване. Тук беше място на Министерски съвет да кажа ясно своя ангажимент, какво смятат да правят. Ще наемаме ли, ще купуваме ли? Рационално е да се закупят машини, защото излизат по-евтино. Ако ще минаваме към други технически устройства, трябва време. Да не се окаже както на предните избори – машинно гласуване, но няма време за процедури. Това са моите мотиви“, посочи още президентът.

Вчера, на председателски съвет, всички парламентарно представени сили постигнаха консенсус за изработването на нов Изборен кодекс.

„Ако искаме машинно гласуване, промените трябва да започнат сега“, заяви Радев. Той поиска от Министерски съвет да каже докъде се простират неговите амбиции, възможности и воля това да стане.

Друга важна тема е актуализиране на избирателните списъци. Ако решим да тръгнем към такава стъпка, това е огромна по обем дейност. Затова са тук и представителите на ГРАО, за да стигнем до някакво решение. Това е в правомощията и отговорностите на Министерски съвет“, обясни президентът.

„Знам, че на управляващите не им се иска този диалог, но той трябва да се случи, защото е важен за българските граждани. „, обяви Радев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *