Румяна Коларова предлага нещо плашещо! Идея нямате какво!

България отблизо

Единственият отговор на корупцията трябва да бъде институционален, темата с апартаментите е периферна и маскираща тежките проблеми. Това каза политологът доц. Румяна Коларова по повод липсата на макар и минимално разбирателство между политиците за бъдещето на България, предава агенция „Фокус“.

По думите й ново законодателно решение на проблема с корупцията ще бъде поредното отлагане на това, което трябва да бъде предприето. Тя препоръча действия от страна на изпълнителната власт. „За да има видимост и ефект мерките трябва да бъдат предприети от премиера Бойко Борисов в рамките на кабинета.

Би могло да се разкрие специална вицепремиерска позиция, която да бъде фокусирана върху два големи проблема – връзките с гражданското общество и онова, което се нарича оценка на въздействие и конфликт на интереси. Трябва не само да има независима комисия, която да размива отговорността за контрол върху корупцията, необходимо е и в рамките на изпълнителната власт да има звено, което да носи отговорност“, обясни доц. Румяна Коларова. Тя каза още, че обществото е уморено от механизма на подаването на оставки при проблем, Изпълнителната власт трябва да се ангажира с това, че няма да го допуска предварително.

Истинската корупция не е на ниво „апартаменти“, обясни доц. Коларова, като уточни, че фокусирането върху темата показва дълбокия провинциализъм на българските политици.

Единствената истина дотук е, че корупцията не е само на ниво апартаменти.

Тя е много по-голяма, тя се е вплела като хидра в целия политически живот и смуча ли, смуче последните пари на българите.

Назначаването на още един вицепремиер, който да отговаря за корупцията, е само губене на време, пари, излишна длъжност и излишно протакане на нещата.

Защо ни е такова вице, когато имаме ПРОКУРАТУРА, ДАНС, АНТИКОРУПЦИОННА КОМИСИЯ, ПОЛИЦИЯ, НАП, СМЕТНА ПАЛАТА и всякакви легитимни органи, които могат да проверят многоимотниците и новодомците? И внезапно забогателите?

Може би за да се размие отговорността още повече?

Или просто да се прави напук на президента, който наистина иска България да бъде управлявана от честни политици!

Tagged

1 thought on “Румяна Коларова предлага нещо плашещо! Идея нямате какво!

  1. Разбойниците ще контролират разбойниците – гениално…Рибата мирише от главата ,а знаем коя акула командва България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *