Русия отново ни помага! Ето как го прави сега!

България отблизо

От 1 януари България започва да получава руски газ от Турски поток, а не през Румъния. Това ще спести на страната 81 милиона лева, съобщи българската газова компания Булгаргаз.

За сравнение, от Южен поток щяхме да получаваме по един милиард  лева годишно.

В съобщението на компанията се казва, че на 30 декември 2019 г. е подписано допълнително споразумение с руската компания „Газпром Експорт“, която от 1 януари 2020 г. ще промени пункта за доставка на руски природен газ за България – вместо „Негру-Вода“ в Румъния, ще бъде Странджа 2.

Постигнатите споразумения са в интерес на „Булгаргаз“ и потребителите на природен газ в страната, се казва в доклада.

„Финансовите ползи от промяната на точката за доставка се оценяват на около 81 милиона лева. Тези спестявания се дължат на елиминирането на разходите за достъп и транзит през територията на Румъния, в размер на около 76 милиона лева, които няма да бъдат изплатени от българската газова компания и българския потребител на природен газ,“ – посочва компанията.

Освен това, допълнителното обезщетение ще възлиза на 4,6 милиона лева поради по-ниските тарифи, постигнати от оператора на „Булгартрансгаз“, на входа на пункт „Странджа“, в сравнение с пункт „Негру-Вода“.

Компанията обещава още, намаляване цената на природния газ през първото тримесечие на 2020 г. , „Булгартрансгаз“ посочи, че продължава преговорите с „Газпром експорт“ за намаляване цената на доставките на природен газ за страната. Това пише в своя статия уважаваната руска информациона агенция РИА Новости.

България също заяви, че е готова да транспортира газ до Гърция и Северна Македония.

През октомври България изгради и пусна в експлоатация 11-километров участък от газопровода на границата с Турция. На 30 ноември турската страна направи „златен” заваръчен шев, свързващ Турски поток с газопровода Балкански поток, който протича на българска територия.

Проектът „Турски поток“ включва изграждането на газопровод, състоящ се от две линии с капацитет 15,75 милиарда кубически метра всяка. Първият тръбопровод е предназначен за доставка на руски газ за турските потребители, вторият е за доставка в България и страните от Южна и Югоизточна Европа.

Официалното пускане на газопровода е планирано за 8 януари.


Русия е единственият износител на природен газ за България. Газът се доставя в страната от 1974 г. През 2018 г. потреблението на природен газ в България възлиза на около 3,47 милиарда кубически метра, включително внос – 3,17 милиарда кубически метра.

istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *