сряда, април 24, 2024
Начало > Свят > Русия постави УЛТИМАТУМ на САЩ за Черно море! Ето ШОКИРАЩИТЕ факти!

Русия постави УЛТИМАТУМ на САЩ за Черно море! Ето ШОКИРАЩИТЕ факти!

Свят

Русия внимателно следи развитието на плановете на САЩ да разположат в Румъния мобилен комплекс за противоракетна отбрана THAAD. И в никакъв случай няма да позволи комплексите да застрашат националната сигурност на Руската федерация.

Това заяви днес руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, цитиран от ТАСС.

В кулоарите на пленарно заседание на руския Съвет за външна и отбранителна политика, високопоставеният дипломат отбеляза, че предстоящото разполагане на системата за противоракетна отбрана в Румъния поставя два въпроса. Първо, какви точно работи ще се извършват на обектите в тази страна. И второ, колко дълго ще остане системата THAAD в Румъния и какви ще бъдат действителните й функции.

Русия се отнася „еднозначно отрицателно“ към военното планиране на НАТО за Черноморския регион, но предприема необходимите мерки за „неутрализиране на заплахите“, произтичащи от тези действия, каза още Грушко. По думите му „активността в Черноморския регион не увеличава сигурността, а подкопава регионалната стабилност“.

От 9 до 13 април в акваторията на Черно море се проведе учението на НАТО „Морски щит-2019“ с участието на кораби и авиация от България, Гърция, Канада, Румъния, САЩ, Турция и Холандия при взаимодействие с въоръжените сили на Грузия и Украйна, отбелязва ТАСС.

Тези изявления на Грушко, преведени от дипломатически на обикновен език означават, че Русия поставя категоричен ултиматум на САЩ да не разполагат никакви уж отбранителни, а всъщност нападателни системи в Румъния, или където и да било другаде в Черноморския регион. Защото това само увеличава съществуващото напрежение между двете суперсили.

Нещо повече. Тези необмислени и провокационни действия на САЩ поставят под угроза живота и здравето на хората, както и самото съществуване на държавите от Черноморския регион. Защото избухването на евентуален военен конфликт ще повлече след себе си непредсказуеми последствия за хората и държавите на Балканите. Трябва да отбележим още, че Русия не се ограничава само със словесни изявления. Тя неведнъж е показвала на САЩ и НАТО, че не са желани в региона на Балканите и Черно море. Така например, руски изтребител парализира мощния американски боен кораб „Доналд Кук“, за да покаже на Вашингтон, че дори най-модерно въоръжените им кораби могат лесно да бъдат неутрализирани от въоръжените сили на Руската федерация. Руски кораби и самолети се „намесват“ във всяко учение на НАТО, използвайки техните кораби като мишени за своите контраучения. А това създава определен дискомфорт и страх сред американските военнослужещи.

С други думи, Русия и вербално и с реални бойни действия показва на щатските любители на войната, че ако не се махнат от Черноморския регион, както и от Балканите, ги очакват тежки времена. Дори самият президент на Руската федерация Владимир Путин нееднократно обяви, че при евентуален конфликт Москва няма да се ограничи да ликвидира само базите, откъдето излитат американските ракети. Тя ще насочи своя удар и срещу самия мозъчен център вътре в САЩ, откъдето идват командите за изстрелването на тези ракети към територията на РФ. Тоест, мечтата на Вашингтон да изнесе бойните действия далеч от територията на САЩ, в Европа, няма да се сбъдне.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *