Руски експерт: Протестите в България могат да доведат до предсрочни избори!

България отблизо

Протестите в България са предизвикани от конфронтацията между президента и правителството, те могат да доведат до предсрочни парламентарни и президентски избори, тъй като сега всички клонове на властта са парализирани.

Това заяви Петър Искендеров, старши изследовател в Института за славянски изследвания на Руската академия на науките в интервю за РИА Новости, цитирано от Агенция „Фокус“.

В България вече седмица продължават протестите, които започнаха на 9 юли в София с хиляден митинг в подкрепа на президента Румен Радев. Българските медии посочват като причина за протестите арестуването на съветниците на президента по сигурността и правни въпроси. Съветниците бяха задържани по дела, свързани с разкриване на държавна тайна и злоупотреба с влияние за лична изгода.

Според експерта, протестите в България са част от общата нестабилна ситуация на Балканския полуостров. Катализаторът на нестабилността, според него, е социално-икономическата криза, причинена от пандемията от коронавируса, финансовата криза и нестабилността на финансовите пазари.

„Но в България ситуацията се влошава от конфронтацията между двата клона на властта – президентския и правителствения. През последните няколко години президентът и премиерът заемаха различни позиции по ключови въпроси както на вътрешната, така и на външната политика, предимно външната“, каза пред РИА Новости Искендеров.

Според него, президентът Радев заема по-балансирана позиция по отношение на развитието на отношенията между България, САЩ и Русия, както и НАТОи  ЕС, докато премиерът Бойко Борисов заема по-строга прозападна позиция.

„Освен това, в България активно се играе така наречената руска карта. През последните няколко месеца правителството предприе редица недружелюбни стъпки към Русия. Освен това, България предприе антируски санкции. И сега тези протести показват, че българското общество е разделено наполовина по отношение на подкрепата за прозападния курс, който Бойко Борисов представлява, и по-балансиран курс. Когато се припокрива със социално-икономическата криза, ясно е, че хората обвиняват за тази криза не толкова президента, колкото правителството, което има реални лостове“, обяснява експертът.

Освен това, подчерта Искендеров, премиерът Борисов принадлежи към категорията политици, които предприемат активни мерки за укрепване на собствената си позиция, за да неутрализират своите политически противници.

„И със сигурност, на българската политическа сцена той има богат опит в уреждането на политически сметки чрез ангажиране на административен ресурс, за да постигне някои цели, които си е поставил за себе си“, каза експертът.

Според Искендеров, протестите могат да доведат до пълномащабна, продължителна вътрешнополитическа криза в страната и провеждане на предсрочни парламентарни и президентски избори.

„Най-вероятно България я очакват предсрочни избори. Очевидно е, че ще става въпрос както за обновяването на състава на парламента, така и за президентски избори, тъй като сега има парализа на всички клонове на властта в България, както на изпълнителната, така и на законодателната“, каза той. ,

Въпреки това анализаторът подчерта, че не бива да се очакват мащабни въоръжени демонстрации или гражданска война в резултат на протестите, тъй като България е член на ЕС и НАТО.

Европейските механизми със сигурност ще доведат до това, че тези протести ще бъдат спрени. Най-вероятно Брюксел ще положи всички усилия да събере всички страни на масата за преговори“, каза анализаторът.

В сряда, 15 юли, Българската социалистическа партия (БСП) внесе в парламента вот на недоверие към правителството, което опозицията обвинява в корупция. По-късно президентът Радев призова правителството да подаде оставка, като нарече „модела на олигархичното управление“ изчерпан, пише информационна агенция epicenter.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *