Руски политолог: Ако САЩ нахлуят във Венецуела ще срещнат Ад, много по-лош от Виетнам!

Свят

Напоследък кризата във Венецуела замръзна, защото „патриотичните“ сили на самопровъзгласилия се за президент Хуан Гуайдо се оказаха много слабички.

Хората във Венецуела знаят какво означава да дойдат „демократизаторите“ от САЩ, затова и военните, и обикновените граждани подкрепят здраво законния президент Николас Мадуро и не проявяват никакво желание да играят по свирката на Вашингтон.

Венецуелците знаят още, че освен Русия и отчасти Китай, никой друг няма да им помогне да възстановят икономиката и отбранителната способност на страната си. Те са наясно и с друго нещо. Че напъните на Белия дом да „демократизира“ страната се дължат не на някакви хуманни принципи, а на простичкия факт, че на територията на родината им се намират най-големите в света находища на нефт и малки запаси на природен газ.

За възможността американски военни сили да нахлуят в страната, след като Хуан Гуайдо не успя да се справи с поставената му от САЩ задача да свали законния президент Николас Мадуро, заяви самият стопанин на Белия дом Доналд Тръмп.

На журналистически въпрос може ли да се очаква американски войски да помогнат на Хуан Гуайдо, Тръмп отговори недвусмислено: „Разбира се, че това е възможно, това е един от вариантите“. Преди него за такава възможност намекна и Джон Болтън, който е един от най-важните хора в Белия дом като съветник на президента по националната сигурност. Планира се и среща на Доналд Тръмп с президента на Колумбия, която е сателит на САЩ и съседка на Венецуела. Поради тази причина е възможно вместо американски войски във Венецуела да нахлуят колумбийски подразделения, разбира се с подкрепата на американски частни военни формирования.

Има и още нещо. Венецуелското външно министерство съобщи неотдавна, че САЩ подготвят терористични операции по подобие на така наречената Ислямска държава. Според министерството, американците вече използват териториите на няколко съседни на Венецуела държави, за подготовка на терористи, които да нахлуят във Венецуела, по всяка вероятност под наименованието „Свободна венецуелска армия“, както действаха в Сирия, където създадоха и въоръжиха така наречената „Свободна сирийска армия“. Забележителното обаче е, че нито в Свободната сирийска, нито в Свободната венецуелска армия има съответно сирийци и венецуелци. Това са наемници, които срещу заплащане нахлуват в различни страни, за да осъществяват интересите на големите американски корпорации и Белия дом.

Но въпреки тоталното превъзходство на армията на САЩ над венецуелската, както и много вероятната терористична помощ, едва ли си струва да очакваме пълномащабно нахлуване на територията на латиноамериканската страна.

Първо, защото Николас Мадуро постави армията в пълна бойна готовност, проведе най-големите в историята на Венецуела военни учения за стиковане действията на различните родове войски, и пусна в армията доста голямо опълчение. Второ, защото американските избиратели изпадат в ужас само от мисълта за поредната война, която може да убие или да постави в инвалидни колички за цял живот, техните синове. И трето, защото обичайният метод на американците да бомбардират високо от въздуха поредните „аборигени“, тук няма да сработи. Няма да е учудващо, ако дори терористите не успеят да прекосят границите на Венецуела. По простата причина, че Каракас не е толкова безпомощен, колкото им се иска на политици и военни във Вашингтон.

Защото армията на Венецуела е въоръжена със съвременно руско оръжие и е достатъчно обучена и мощна, за да даде отпор на всеки опит за нахлуване. Руските комплекси от типа на „Катюшите“, съвременния „Слънцепек“, както и  противоракетните комплекси, включително до „С-300ВМ“, «Бук-М2Е» и «Тор-М1» и други, буквално ще засипят с бомби, ракети и адски огън терористите или редовната армия, които евентуално ще се опитат да проникнат в боливарианската република. Същата съдба очаква и американските самолети. Защото венецуелските разчети на руските ракетни комплекси отдавна се подготвят за отразяване на всеки опит за удар от страна на американската авиация. А пътем казано, Венецуела има и своя собствена бойна авиация, която не си струва да бъде подценявана. На земята пък, американците и техните терористи ще се сблъскат със съвременни руски танкове, модернизирани бойни машини с лазерни установки, БТЕри и други неприятни изненади. Впрочем, руското оръжие вече показа своята мощ в Сирия. И сега, ако американците искат, то може да покаже двойно по-голяма мощ и във Венецуела. А, между другото, никой не е отменял и ужасяващата за всеки войник или терорист, партизанска война в тропиците. Така че със сигурност, войната във Виетнам ще се стори на тези, които се осмелят да прекрачат границите на Венецуела, като нещо, което не е било чак толкова страшно.

Затова руският политолог Константин Блохин предупреждава, цитиран от https://topcor.ru : „Венецуела може да се превърне за Белия дом в нещо много по-страшно от Виетнам. А външната интервенция само ще консолидира венецуелците срещу Америка и ще засили властта на Николас Мадуро“.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *