Русофобите побесняха: Президентът Радев и Руското посолство са на едно мнение за…

България отблизо

„Коментирах историческата роля на българската азбука още миналата година от трибуната на Петербургския икономически форум в присъствието на президентите Владимир Путин и Си Дзинпин, на хиляди делегати и хиляди журналисти от цял свят:

От България Русия получи своята писменост. От нашите, българските земи, в Русия дойде и християнството, и старобългарският църковно-славянски език“.

Това каза вчера президентът Румен Радев и призова по-често са се обръщаме към науката и историята.

На същото мнение е и изключително авторитетния руски патриарх Кирил, който е и близък приятел на Владимир Путин. „През 2018 г. на връх Шипка, патриарх Кирил произнесе знаковите думи, че ако я нямаше България и българския народ, които ни дадоха просветата, науката и православието, нямаше да бъдем свидетели на днешна Русия. Това е такова огромно признание за България, за предците, за онова мощно, изключително присъствие и дан пред световната култура, която ние не сме чували от такава висота“, посочи ръководителят на направление „Обществена дипломация“ в Руския културно-информационен център Константин Пеев.

Същото каза и президентът на Русия Владимир Путин, който заяви в Скопие, че славянската писменост е дошла от „македонската земя“, визирайки прочутата Охридска книжовна школа, където свети Климент Охридски съставя кирилските букви. Остава да добавим само, че „македонската земя“ по времето на създаването на кирилицата се намира в пределите на българската държава. Така че, казвайки това, Владимир Путин подчертава огромния принос на България в създаването и разпространението на кирилската писменост и православната религия.

Руският посланик и руското посолство нееднократно са заявявали, че  „Русия не представя двамата солунски братя Кирил и Методий като руснаци и не отрича приноса на България.“

Затова руското посолство в България и българският народ не могат да си обяснят защо изкуствено се  създава това напрежение около славянската писменост и експозицията, която ще може да се види и в понеделник.

„Ние също сме изненадани“, заяви представителят на Руския културно информационен център в София Константин Пеев, цитиран от epicenter.bg, и покани всеки, който иска да види изложбата, да заповяда и сам да прецени доколко появилите се твърдения са верни.

„Има истина, има история, и никой не може да я промени“, категоричен е Пеев и добавя, че казаното днес от президента Румен Радев пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий – че България е дала на Русия писмеността, е абсолютно вярно.

Нещо повече. Казаното от Румен Радев е в унисон и с нееднократните изявления на официална Русия на най-високо ниво. Какво повече можем да искаме от нашите руски братя?!

А твърденията, че Русия търсела геополитически реванш от България са пълни глупости. Русия си има много по-големи проблеми в лицето на Запада, за да се занимава с малка България. Още повече, ние никога не сме побеждавали Русия в каквото и да било. Тогава за какъв реванш може да става дума?!

Реванш има само в главите на русофобите, които по думите на големия актьор с руски произход Стивън Сегал, са болни хора. Това е!

Автор Иво Македонски, istinata.net    

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *