САЩ не могат да спрат „Северен поток 2“! Причините ще ви ИЗНЕНАДАТ!

Свят

Дания отказа на руския гигант „Газпром“ маршрутът на газопровода „Северен поток 2“ да мине през нейните териториални води.

Такова съобщение пусна украинската компания „Нафтогаз“, опитвайки се да покаже, че „Газпром“ няма да завърши руския проект „Северен поток 2“.

Но, както казва великият Шекспир: „Има нещо гнило, но този път не в Дания, а в Украйна!“ Защото тази информация не бе потвърдена нито от оператора, който строи „Nord Stream 2 AG“, нито от датската Агенция по енергетика. По техни данни, Дания не се е отказвала от проекта, макар че преди, се е обявявала против него. Датското правителство просто е помолило Русия, в екологичната оценка на проекта, да бъде включен и варианта за маршрут през датската изключителна икономическа зона.

Напомняме, че маршрутът на газопровода ще мине през териториалните води на 5 държави – Русия, Швеция, Финландия, Дания и Германия. От всички тези държави само Дания преди време беше против проекта. Но, докато Дания умуваше дали този проект й е нужен или не, Русия начерта алтернативен вариант на маршрута, който не минава през териториалните води на Дания. И по този начин Дания се оказва извън борда на проекта, а съдбата на газопровода вече няма да зависи от настроенията на Датското кралство.

Точно това заяви и водещият руски експерт Игор Юшков, че докато датчаните мислят, „Газпром“ вече изработи алтернативен маршрут. И Дания може да остане с пръст в уста, а другите нейни съседки ще се облажат от транзитните такси.

Разбира се, заобикалянето на Дания ще оскъпи с 10 – 15% строителството на газопровода и това няма да е приятно за Русия. Но все още има възможност датчаните да се съгласят, защото основните европейски страни разрешават строителството. А ако това не стане, „Газпром“, въпреки всичко, ще построи газопровода и без да се осланя на датчаните.

Защото е пределно ясно, че рекетът на САЩ и Украйна няма да спрат Русия. Те спряха Южен поток, но няма да могат да спрат вече нито един руски енергиен проект. Не само защото Русия има полза от тези проекти и прави всичко възможно за тяхното осъществяване. Но и защото от руските проекти има полза цяла Европа. Затова тя подкрепя Русия, дори с риск да не изпълни нарежданията на големия американски „брат“.

Кошмарът на САЩ започва да се сбъдва. Сътрудничеството между Русия и Европа е налице. Засега само в енергийната сфера. А в бъдеще и във всички останали сфери. Защото това сътрудничество е в интерес на развитието на европейските страни, които искат да се измъкнат вече от опеката на Щатите.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *