Светлана Шаренкова разгромяващо: Не ни трябва Станишев, а Елена Йончева!

България отблизо

Не е тайна, че БСП е изправена пред два въпроса – дали Сергей Станишев да влезе в евролистата и ако влезе – на кое място да бъде поставен?

Неговите привърженици излагат поредица от аргументи: „Уважават го в Европа, пък собствената му партия го бламира”, „Шеф е на ПЕС – как да не бъде евродепутат?”, „С европейския си авторитет ще привлече избиратели”, „Нашата партия е инвестирала в него – трябва да го използваме”

Фактите обаче говорят друго. Да те уважават в средите на сегашния евроелит, който докара Европейския съюз до фундаментална криза, не е особен комплимент.

Народите вече открито се бунтуват срещу евростатуквото – растящи неравенства, крах на социалната държава, войнстваща русофобия.

А Сергей Станишев, като председател на ПЕС, е активна част от този елит, който превърна Европа в политически и икономически сателит на САЩ, който слугува на пагубния неолиберален, антисоциалистически модел. Този европейски провал, наред с 11-те последователни национални изборни загуби, изискват от Станишев мъжко поведение – да направи крачка назад, да помага на партията и от последния ред, от последното място в листата. Защото участието в политиката не е абонамент за високи постове, а работа за идеи и каузи.

Да не говорим, че самата ПЕС е големият губещ в Европа – левите партии, застанали на социаллиберални позиции, претърпяха погром – във Франция и Германия, в Италия и Холандия, в Полша и Унгария, в Австрия и Дания,в Белгия и Гърция – те са в политическия миманс. Ако в България левицата е във възход, то е не заради, а въпреки ПЕС.

При лидерството на Миков, а след това на Нинова БСП пое автентичен социалистически курс и изработи дългосрочна „Визия за България”. Не се поддаде на външен натиск за Истанбулската конвенция и антируските санкции, не сключи явни или тайни договорки с ГЕРБ. По всички тези принципни въпроси Станишев често заемаше различни позиции от тези на своята партия.

Затова не е вярно, че поста на председател на ПЕС върви в пакет с евродепутатството! То трябва да се заслужи!

Нали не сме забравили, че на предишните евроизбори Сергей Станишев се закле пред съпартийците си, че ще води листата само за да изтегли като локомотив победата на БСП, но няма да става евродепутат.

И какво се случи? БСП не победи, а той тихомълком седна в добре платеното брюкселско депутатско кресло.

Ето защо няма причини да се питаме дали точно Сергей Станишев ще разшири избирателната база на левицата. Той е всичко друго, но не и ново лице, каквото хората искат да видят. БСП му даде даром много – издигна го за депутат, за лидер, за премиер, подкрепяше го в европейската му кариера. Но електорален ефект начело със Сергей не се случи, няма как да се стане и в бъдеще.

БСП се нуждае от водач на листата по модела „Радев”, който да получи широка подкрепа. Нуждае се от неопетнен, ярък професионалист,от човек със смела гражданска позиция, който да работи за интересите на редовите социалисти, а не за европейската върхушка. Само така ще победи на изборите, за да се даде начало на дългоочакваната промяна за България!epicenter.bg

Затова се нуждае от Елена Йончева! 

istinata.net

Tagged

3 thoughts on “Светлана Шаренкова разгромяващо: Не ни трябва Станишев, а Елена Йончева!

  1. Аз подкрепям и ще гласувам за Елена Йончева !!! Станишев не оправда моите надежди като лидер!

  2. Предложат ли педеругата Станишев пак за европарламента директно БСП то е загубила и тези избори .Не може човек дето въведе плоският данък да е човек на народа .Даже и БСП не са такава партия ,те са ляво буржоазна либерална партия от Троткитски тип и нямат нищо общо с работническо селските партии които да защитават трудовите хора .В момента на нас обикновените Българи ни трябва нов Отечествен Фронт който да се бори срещу олигарсите капиталистите ,неолибералите и другите бандити и разбойници ограбили и съсипали България .

  3. Ние, Българите, изгонени от шайката Костов-герб в чужбина каза:

    Трябва да се обединим и съхраним личности като Елена Йончева.
    Дано този народ прогледне,
    че ще се задушим и самоунищожим, затрупани с тиквено семе……

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *