Световната банка с жесток доклад: България е полицейска държава! Хиляди паразитират и смучат бюджета

България отблизо

Доверието в МВР е изключително ниско, ведомството буквално бъка от чиновници, на всички нива организацията му е лоша, нуждае от спешни реформи, а на фона на всичко това полицаите ни са сред най-добре платените в Европа.

Това не са празни твърдения, а изводи от доклад на Световната банка, който е буквално унищожителен и унизителен за страната ни. Оттам препоръчват сериозно  съкращаване на служители от огромната и раздута  администрация на МВР. Експертите смятат, че от системата  трябва да бъдат махнати около 1500 служители по гишетата, излишни счетоводители, домакини и разни измислени длъжности, които товарят системата.

 

Световната банка определя МВР и като  най-големият работодател в България! Там работят  45 374 служители, голяма част от тях в министерството и на бюра в различните РПУ-то.  Броят на работещите в общата и в специализираната администрация е 8778 души, което пък  е повече от общия брой чиновници във всички министерства, взети заедно. Всеки пети служител в  МВР е на бюро, на стол, или пази някой ведомствен обект. Всичките обаче се ползват от привилегии, каквито в другите министерства няма.

Според анализа на световните икономисти, трябва да се извърши веднага  20-процентно орязване рязане на щата на хората, които се правят на чиновници и смучат системата отвътре.

Няма друга държава в ЕС, в която полицаите са толкова много, а резултатът от работата им да е толкова нисък и незадоволителен. Ние буквално сме се превърнали в полицейска държава. И непрекъснато се обявяват свободни места и се назначават още хора.

Слухът, че е столът на вътрешният министър Валентин Радев вече е сериозно разклатен пък бе потвърден от източници от ГЕРБ.  Борисов не е доволен от работата на Радев, който на няколко пъти направи ведомството за смях, а престъпници се самоубиваха, бягаха от затвора, извършваха дръзки обири и убийства, но оставаха неоткрити.

Най-вероятно Радев ще бъде заменен от  зам.-министъра Красимир Ципов, спрята се и името на  зам.-шефа на ГДНП Тодор Гребенаров.  Това се очаква да стане през есента по време на ремонта на кабинета.

За съкращения и редукция на персонала обаче не става и дума. В момента средният разход за  заплати във ведомството е 1776 лева, като в тази сума влизат и парите за осигуровки.

От Световната банка настояват да се вдигне и възрастта за пенсиониране и на униформените полицаи и да се съкратят излишните длъжности.

По този въпрос и Борисов, и Радев мълчат, защото на тях им трябват униформени да ги пазят от народните бунтове, а не бунтове на самите полицаи.

Автор Станислава Славова, istinata.net

Tagged

1 thought on “Световната банка с жесток доклад: България е полицейска държава! Хиляди паразитират и смучат бюджета

  1. Много точно! И това всеки го вижда, от години на сам, без да ни трябват някакви доклади от някъде си. Обаче последното изречение казва: защото им трябват полицаите за да ги пазят тях от бунтовете… за друго не им трябват… В селата уж щеше да има голямото „стягане“, престъпник да не прехвърчи… А то какво стана: няма необрана къща! И нарочно не премахват прага за стойността на престъпление, което да бъде разследвано. Да не си увеличават работата, да си стоят на задниците по цял ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *