Свиленски: Няма кой да кара джиповете с парите, изгониха Цветанов, а заради него ще изринат и машинното гласуване

България отблизо
Конституцията трябва да се спазва ежедневно, ежеминутно, а ГЕРБ ежеминутно я погазват, потъпкват. Нерегистрирането на опозицията е отговор на тяхното поведение. Това каза пред БНТ зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски по повод провала на днешното заседание на парламента за машинното гласуване.

Законопроектът за изменение на Изборния кодекс е внесен в понеделник и в петък трябва да бъде гледан. Това сериозно поведение към институциите и гражданското обществото ли е? Те искаха да превърнат българския парламент в конгрес на ГЕРБ – 40 минути изказвания без реплики и без дуплики. Днес парламентарният прийом, който предприехме, даде резултат. Предишният бойкот също даде резултат – беше сменен съставът на Централната избирателна комисия, беше въведено машинното гласуване и сега, само няколко месеца след това се предприема тази промяна с премахването на машинното гласуване, заяви Свиленски.

 

На българския гражданин му писна от този кръговрат, от това две напред, една назад, от тангото, което играе ГЕРБ. Разбирам ги – те трябва да компенсират липсата на г-н Цветанов. Г-н Борисов не може непрекъснато да обикаля с джипа и да раздава пари. Това трябва да се компенсира с нещо. Премахването на машинното гласуване е стъпка в тази посока, коментира социалистът.

 

При машинното гласуване няма невалидни бюлетини, няма сгрешени бюлетини, машините не могат да купуват и да продават вот. Когато има машинно гласуване, ще има честни избори, подчерта зам.-председателят на ПГ на БСП.

 

По думите на Свиленски партийната субсидия трябва да бъде намалена така, че партиите да могат да компенсират. Той отбеляза, че разумното намаление на субсидията според социалистите е с 1/3.

 

ГЕРБ не искат да има опозицията. А как смачкваш опозицията? Като спреш субсидията и я дадеш в ръцете на олигарсите, заяви Георги Свиленски.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *