Сензация от последната минута: Русия и ЕС поставят САЩ на колене! Минават на разплащане в рубли и евро!

Свят

Русия и Европейският съюз планират да създадат работна група за скорошен преход към разплащане  в рубли и евро. По този начин Москва и Брюксел искат да ликвидират възможностите на САЩ да налага санкции и да рекетира европейския бизнес.

Първият заместник-ректор на Университета по световна икономика и политика Игор Ковальов коментира новината.

Москва и страните от Европейския съюз започват съвместна работа за промяна в политиката и начините за уреждане на взаимната търговия. Става въпрос за отказ от разплащане в долари и преход към разплащане в рубли и евро, заяви говорителят на вицепремиера Антон Силуанов, Андрей Лавров. Той подчерта, че съответните споразумения са постигнати по време на срещата с заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович. 

Сега в Русия и ЕС  вече са убедени, че използването на националните валути ще бъде взаимно изгодно, тъй като  ще бъдат намалени финансовите рискове за предприемачите от европейските страни и Русия. Така икономическата тактика на Руската федерация лишава САЩ от каквото и да било пространство за маневри. 

Според него, сега еврото е конкурент на долара на световно ниво. В този контекст трябва да се има предвид политиката на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, чиято цел е да се организират търговски войни в целия свят, включително и в държавите от ЕС. В същото време обаче потенциалът на единната валута на Европейския съюз не е достатъчен, за да даде пълен отпор на долара.

„Ако Руската федерация преминава на разплащане в национални  валути, с която и да е друга държава,  тя лишава САЩ от възможността да използват динамиката на обменния курс на долара и  така да реализират печалба за себе си, в ущърб на своите партньори“. Това е основният принцип за удара, който Руската федерация нанася по американската валута, по думите на експерта-икономист професор Игор Ковальов.

По-рано британското издание на „Файненшъл таймс“ в един от материалите разказа за мъглявите и неясни перспективи на щатския долар. Според анализаторите, Москва полага максимални усилия да се отърве от американската валута, като по този начин завинаги лишава САЩ от основния инструмент за политически натиск върху Русия.

Ето това се очакваше да се случи, след като Вашингтон започна да налага безразборно икономически санкции върху страните по цял свят и по този начин да спира безобразно  развитието на техните икономики и да поставя в рискова ситуация стандарта на живот на  техните граждани.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

1 thought on “Сензация от последната минута: Русия и ЕС поставят САЩ на колене! Минават на разплащане в рубли и евро!

  1. ВСЯКО ТЪРПЕНИЕ ИМА КРАЙ…НЕ МОЖЕ ДА СИ СЕ РАЗПИЩОЛИЛ НА ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА , ДА ЛЪЖЕШ ,ДА ПРОВОКИРАШ И ДА МАНИПУЛИРАШ БЕЗКРАЙ ……ЧОВЕШКИЯТ ЖИВОТ ЗА ТЕБ ДА НЯМА ЦЕНА И Т.Н. ..И ДА НЕ СЕ НАМЕРИ НЯКОЙ ДА ТЕ ПОСТАВИ НА МЯСТО !!! БРАВОМОЖЕ МНОГО ДА СЕ ПИШЕ …НАЙ ВАЖНО Е РЕШЕНИЕТО !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *