СЕНЗАЦИЯ от последните минути: Русия ПРОВАЛИ плановете на САЩ! Български поток ще се СТРОИ!

Свят

„Български поток“ ще се строи, въпреки отчаяния натиск на САЩ и част от западните съюзници на Вашингтон, да спрат изграждането на Южен/Български поток, както и на Северен поток 2.

Това става ясно от годишния доклад-прогноза на американския аналитичен център „Стратфор“, често наричан „частното ЦРУ“, заради принадлежността на повечето негови експерти към разузнавателната общност в САЩ.

Дяволът, както обикновено, е скрит в детайлите. Агенцията публикува пространен доклад, в няколко части, за това какво очаква да се случи на геополитическото поле през следващата година. Наред с обобщаващите анализи за Европа, Евразия, Америка и т.н., експертите на „частното ЦРУ“ пишат, цитирани от epicenter.bg, едно-единствено, но изключително важно за нас изречение: „Възобновяването на вноса на природен газ от Туркмения ще помогне на Москва да облекчи продължителния си икономически спад и ще попречи на опитите на Запада да осъществи Транскаспийския тръбопроводен проект“. Кратко и ясно. И казано, едва ли не, между другото.

Какво всъщност представлява Транскаспийският газопровод?

Той е част от мащабния план на ЕС за изграждане на Южен газов коридор, който уж ще допринася за „енергийната сигурност на Европа и ограничаване на газовата й зависимост от Русия“.

Предвижда се този газопровод да свързва Туркмения с Азербайджан, преминавайки по дъното на Каспийско море. От Азербайджан, газопроводът ще се свърже с Турция. Проектът включва и тръбопровод от казахстанското находище „Тенгиз“ до Туркмения. След реализиране на проекта ще бъдат възможни доставки на газ от богатите находища в Туркмения и Казахстан, като същевременно ще се заобиколят Русия и Иран. Реалният капацитет на газопровода е около 20 млрд. куб. м газ годишно.

Основна пречка пред този проект са териториалните спорове за Каспийско море между държавите от региона.

Затова през изминалата седмица бяхме свидетели на неистова активност на американската дипломация по този въпрос.

Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан, който беше на посещение у нас подчерта, че САЩ не подкрепят „Турски поток“.

На свой ред неговият началник – държавният секретар на САЩ и бивш шеф наЦРУ Майк Помпео заяви, че доставките на природен газ от Каспийския регион ще намалят зависимостта на България от Русия.

Но…Владимир Путин и Русия, само с един блестящ ход, провалиха всички усилия на Белия дом. Експертите от ЦРУ, обединени в агенция „Стратфор“, съобщават между другото, че „Русия е възобновила вноса на природен газ от Туркмения“.

Какво означава това? Ами много просто. Означава, че Туркмения и Казахстан нямат намерение да влагат десетки милиарди в строеж на нови газопроводи чак до Европа, и после да се окаже, че Брюксел и Вашингтон искат от тях, така както искат сега от Русия, да си дадат газопроводите на ЕС. Припомняме, че Брюксел измисли „нови“ правила, за да попречи на Русия. Едно от тях е изискването, доставчикът на природен газ да не бъде и търговец. Тоест, Западът иска двете бивши съветски републики да доставят природния си газ до Европа, но с него да търгува вече само Брюксел. А Туркмения и Казахстан да получат просто някаква такса, която пак в Брюксел ще определят.

Русия няма как да не е изтъкнала този факт пред двете страни. А и усетили коварството на Брюксел и Вашингтон, двете бивши съветски републики предпочитат да си продадат природния газ направо на РФ и веднага да получат печалба, вместо да строят скъпи съоръжения, които после Западът ще им открадне с въвеждане на някакви измислени „правила“.

Така че, предвидените количества природен газ на Туркмения и Казахстан, за продажба в ЕС, вече ги няма. Изкупува ги Русия. И Транскаспийският газопровод пропада.

Но дори този газопровод, по някакво чудо на съдбата, да влезе в експлоатация, той ще доставя нищожно количество природен газ в Европа. Реалната мощност на Туркмения и Казахстан е 20 милиарда кубически метра природен газ годишно. А Азербайджан може да доставя само още 10 милиарда кубически метра природен газ в Европа. Което прави общо 30 милиарда кубически метра природен газ годишно.

А Русия доставя само за Европа, около 140 милиарда кубически метра природен газ годишно. Което означава, че Западът ще има недостиг на повече от 100 милиарда кубически метра газ, които няма откъде да вземе.

Затова, въпреки напъните си, ЕС не може без Русия.

Не може и без Български поток, който така или иначе ще се строи. Не може и без Северен поток 2. Защото няма друга алтернатива. Това е!

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

3 thoughts on “СЕНЗАЦИЯ от последните минути: Русия ПРОВАЛИ плановете на САЩ! Български поток ще се СТРОИ!

  1. Много добре! Ама 2019-2020 г. Южен поток трябва да работи, иначе ще горим дърва… И къде е САЩ, къде е България, за да питаме:“…мамо може ли да чишкам?“

  2. Много добре!Отлично!Ние сме и ще бъдем истински братя!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *