СЕНЗАЦИЯ от последните минути: Саудитска Арабия взе ШОКИРАЩО решение! Истината ще ви РАЗТЪРСИ!

Свят

На световния икономически форум в Давос, съвсем неочаквано и шокиращо, изпълнителният директор на проекта „Икономически град на крал Абдула“, Фахд ал-Рашид, съобщи, че Саудитска Арабия се отказва от продажбата на нефт.

Пълномощникът на саудитския крал Абдула, Фахд ал-Рашид, обясни, че в бъдеще страната ще разчита на развитието на развлекателния бизнес, пристанищата и строителството. Кралството планира да довърши изграждането на два развлекателни мегаполиса, чиято първоначална стойност  се изчислява на около 600 милиарда долара.

В столицата на Саудитска Арабия, Рияд, смятат, че тяхната страна може да се превърне в международна развлекателна столица. И в двигател на икономическия растеж не само в кралството, но и в световен мащаб.

Но ако продължим анализа ще видим, че след като най-големият износител на нефт Саудитска Арабия спира производството му, не остават много опции за купуване на черното злато в света. САЩ не могат да бъдат сериозен производител, още по-малко пък износител на техния шистов нефт и газ. И то поради простата причина, че първата по-голяма зима, на бърза ръка изчерпа собствените им запаси от нефт и газ. И ги принуди да купуват от другаде.

Така стана тази зима, когато техните тайфуни, циклони и арктически сняг и студ, принудиха янките да купуват природен газ от… Русия. По този начин се провалиха напълно жалките опити на Вашингтон да наложат някакви ефективни санкции на Русия.

Нещо повече. Провалът на санкционната политика на САЩ по отношение на Русия, стигна дотам, че премиерът на немската област Тюрингия Бодо Рамелхоф, нарече американските санкции „умрял кон“, заради който плащат немските предприятия. На същото мнение бе и неговият колега от провинция Саксония Анхалт.

Така стигаме до логичното заключение, че Русия остава единственият голям и сериозен износител на нефт и природен газ. И то не само за Европа, но и за Китай и голяма част от света. Има предположения, че когато саудитския крал Абдула бе на посещение в Москва преди месец, е била обсъждана именно тази промяна в плановете на арабското кралство.

С други думи, напълно се провали и желанието на САЩ да срутят икономиката на Русия като намалят до минимум изкупните цени на петрола и природния газ.

Може да се предположи, че две причини са принудили саудитите да се откажат от нефта. Първата, по всяка вероятност е крайната неотстъпчивост на Щатите по отношение на петролното ембарго за Русия. А втората по-вероятна причина може да е критичното намаляване на залежите от нефт в петролните кладенци на арабската държава.

Към такова предположение води и наскоро обявеното желание на крал Абдула да продаде най-голямата петролна компания в страната „Сауди Арамко“.

Но каквато и да е причината, Русия отново победи САЩ в най-важната надпревара между двете държави. Надпреварата в сферата на енергетиката. Неслучайно Дмитрий Рогозин, който отговаря за военно-промишления комплекс на Русия, неколкократно спомена, че дори Щатите да успеят по някакъв чудотворен начин да докарат, без никой да ги забележи, своя мощна армия в Европа, само след седмица тази армия няма да има гориво, с което да се придвижва нейната военна техника, танкове, самолети, бронемашини и т.н.

Заключението е очевидно. САЩ не могат да бъдат вече нито хегемон, нито държава, която претендира да владее целия свят.

Защото ако Русия реши да наложи адекватни санкции на САЩ, то това ще срути икономиката на янките само за броени седмици.

Затова Кремъл спокойно си върти синджирчето и очаква следващите ялови напъни на Белия дом.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

3 thoughts on “СЕНЗАЦИЯ от последните минути: Саудитска Арабия взе ШОКИРАЩО решение! Истината ще ви РАЗТЪРСИ!

  1. Това е, от което толкова много се страхува Запада – безграничните природни ресурси на Русия. Не случайно Мадлин Олбрайт заяви открито: „Не е справедливо Русия да има толкова огромна територия!“

  2. Американците така и не можаха да научат една наша българска поговорка – ДОБРА ДУМА ЖЕЛЕЗНИ ВРАТИ ОТВАРЯ!!!

  3. Македонският, ти бъкаш от бисери бре:). Така не съм се смял от доста време:). Ако решели били ушанките щели да срутят американската икономика за седмици:). Честно, ти добре ли си? Бил ли си на доктор скоро?
    Явно и идея си нямаш какво е американската икономика. И че не е нещо, което толкова лесно би се срутило…По простата причина, че това са милиони, милиони малки, по-големи и още по-големи бизнеси, които нямат вземане, даване с държавата, че да се срутят. Това не ти е Путинова Русия, където всички бизнесмени са кукли на конци и като му спреш държавното кранче и с компанията е свършено.
    И на други места съм го казвал, и тук ще ти го повторя и потретя. Русия с 150 млн. население произвежда по-малко от една Канада с 36 млн. население. Богатства имат, олигарси имат, а народа кучета го яли…кара го по африкански.
    Та така драги ми Смехурко Македонски…когато фактите говорят идиотите просто трябва дазамълчат.
    А когато ми напишеш, че под мъдрото ръководство на Путин 150 млн. Русия произвежда колкото 320 млн. САЩ тогава ще ти кажа браво, браво Македонски. Само, че на Русия с 1.28 трилиона $ БВП не им стигат за сега някакви си 16.25 трилиона $ , че това да стане факт:).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *