Сергей Лавров: Русия винаги е била до България в съдбоносни времена!

България отблизо

„Русия винаги е била и винаги ще бъде до българския народ в ключови и съдбоносни за него времена“.

Това заяви Сергей Лавров, министър на външните работи на Руската федерация, в интервю за списание „Международни отношения” – България.

Специалният характер на отношенията ни, е обусловен от духовната и културна близост между нашите два народа. Ние помним и почитаме такива изключителни личности като светите равноапостолни братя Кирил и Методий, митрополит Московски Киприан, други изтъкнати дейци на славянското просвещение. Наистина, съдбовен момент в нашата съвместна летопис беше освобождението на България от османско иго. В борбата за свободата на братята-славяни, за триумфа на идеалите на правдата и справедливостта, загинаха повече от 20 хиляди руски войници и офицери, а над 50 хиляди бяха ранени. Точно в този период беше заложена солидната основа на руско-българската дружба, продължи Сергей Лавров.

Нашата безкористна дружба получи веднага своя материален израз в дейността на Временното руско управление (1877-1879 г.), което известният български общественик М. Маджаров нарече „безкористен учител. Защото за по-малко от две години, Русия подготви целия административен, съдебен и финансов персонал” на раждащата се отново България. По време на Парижката мирна конференция през 1946 г. София отново имаше последователен защитник в лицето на Москва.

Забелязвам с удовлетворение заяви Лавров, че, независимо от усложняващата се ситуация в Европа, руско-българските отношения се развиват в руслото на взаимното уважение и дружбата. В последно време се активизира политическият диалог, най-вече на високо ниво. През месец май 2018 г. президентът Р. Радев и министър-председателят Б. Борисов бяха на работни посещения в Русия.  През месец март тази година, Председателят на правителството на Руската Федерация Д. Медведев беше на официално посещение в България.

Широки възможности за съвместни усилия предоставя проектът за газопровода „Турски поток”. Неговото продължаване на територията на България ще укрепи енергийната сигурност и суверенитета на вашата страна. Добри перспективи за задълбочаване на сътрудничеството са свързани с решението на София да възобнови строителството на АЕЦ „Белене”. Русия разполага с всички необходими технологии и с дългогодишен опит за успешен рестарт на проекта. На този етап държавната корпорация „Росатом” обмисля възможни форми за участие в изграждането на атомната електроцентрала. Между другото ще отбележа, че в периода 2017-2018 година „Росатом” вече осигури възможност за удължаване с 30 години на срока за експлоатация на 5-ти и 6-ти енергийни блокове на единствената действащата в страната АЕЦ „Козлодуй”, добави руският външен министър.

През тази година в повече от 30 града на България протече акцията „Безсмъртният полк”. Използвам случая, допълни той, за да изразя искрена признателност към българските приятели за тяхното съдействие в опазването на историческата памет.

Регионалното сътрудничество е от изключителна важност в съвременния глобален свят. Защото за да може всяка, дори най-малката страна, да действа като равноправен и суверенен член на регионалната общност, тя трябва да развива своята икономика чрез взаимноизгодно сътрудничество. А за да има такова сътрудничество трябва да се спазват основополагащите принципи на ООН. Става дума за откритост, икономическа и политическа почтеност, стремеж към хармонизиране и взаимна свързаност.

Точно към това е насочена провъзгласената от президента В.В.Путин инициатива за формиране на Голямо Евразийско пространство, предполагащо сближаване на различни интеграционни процеси, развиващи се както в Европа, така и в Азия. А това би довело в крайна сметка, до обезпечаване на хармонично и устойчиво развитие в цялото евразийско пространство, включително и в България, обобщава руският външен министър.

По този начин Сергей Лавров ни каза няколко неща. Първо, че Русия винаги е помагала и сега отново помага на българския народ и на България. Защото тя вижда и оценява уважението и обичта на българите към Руската федерация. Второ, Сергей Лавров ни уверява, че стремежът на Русия е да превърне България в суверенна страна с мощна икономика, която да бъде партньор на ЕС, а не негов васал. За целта, обаче, е нужно България да задълбочава своите връзки с Русия, страните от Черноморския регион и Евразийския съюз. Защото никой не може да развие икономиката си без задълбочено сътрудничество със своите съседи. Трето, реализирането на големите енергийни проекти, включително АЕЦ „Белене“, ще направи България много важна страна за Европа. А това ще донесе допълнителни дивиденти за родината ни.

С други думи, както каза българската пророчица и световен феномен Ванга, ако сме с Русия ще бъдем добре, иначе България е загубена.

istinata.net

Tagged

3 thoughts on “Сергей Лавров: Русия винаги е била до България в съдбоносни времена!

  1. Русия е единственият наш съюзник и , естествено закрилник ! Никой,никога , не трябва да забравя , че България е майката , а Русия ,дъщерята! И дъщерята, заради огромната си мощ е длъжна да пази майката !?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *