Синдикатите избухнаха: Обявяваме стачна готовност! Време е да спрем бедността!

България отблизо

КНСБ и КТ „Подкрепа“ заявиха готовност за стартиране на протестна кампания и стачна готовност за защита на работните места, бъдещето на енергийния отрасъл, за независимост на страната ни и за просперитета на българската икономика.

Освен това от КНСБ призовават държавата и правителството час по-скоро, с всички възможни институции, да изградят постоянно действащ орган – Национален борд за справедливо и устойчиво развитие.

Този орган трябва на постоянна основа да иска и получава анализи и разчети от България и чужбина за една или друга стъпка за прилагането на Зелената сделка за това по какъв начин тя може да повлияе на даден сектор, бранш, икономика, индустрията и работни места.

В оценката на въздействието на органа трябва да бъдат включени всички сектори преди залагането на параметрите в Закона за климата. „Времето е отрицателно, никакво и може би държавата е проспала някой друг ден, но ние няма как да стоим безучастни и без да изискваме преди някой да ни е поставил пред свършен факт“, настоя президентът на КНСБ.

„Оценка на въздействието на Зелената сделка не е направено и час по-скоро трябва да се случи“, настоя президентът на КНСБ Пламен Димитров на съвместна пресконференция с другата голяма синдикална организация – КТ „Подкрепа“, с председател Димитър Манолов.

Със съвместната декларация на двете синдикални организации се изискват координирани съвместни действия, за да се формулират червените линии, които България не трябва да прекрачва при договарянето и участието си в така наречената Зелена сделка.

Според синдикатите, България не трябва да подкрепя заявката за намаляване на емисиите на въглероден двуокис с 50 до 55% до 2030 г. спрямо базовата от 1999 г. Причините за това са много, но това стои на върха на пирамидата. Ако това бъде прието отиваме към всички други сектори – енергийния, металургията, цялата тежка химия, транспорта и земеделието, предупреди Димитров.

„Дори и с нулеви емисии, ако стигнем 2050 г., но без работни места, без енергетика, без тежка индустрия, без нищо, всъщност с чист въздух само – зелени, но бедни, пак 91% ще продължават да замърсяват въздуха“, посочи шефът на КНСБ.

И ние искаме да сме зелени, но искаме да работим и да сме богати, и да бъдем сигурни за бъдещето на семействата и децата си, които да останат тук в България“, категорични бяха синдикатите.

По думите на Димитър Манолов гласът на гражданите не се слуша на никакви нива и решения се взимат от чиновници. Той се надява съдбата на Зелената сделка да не бъде с по-различна съдба от тази на Лисабонската стратегия. „Иска ми се съдбата на Зелената сделка да е такава, каквато беше съдбата на Стратегията 2020. Причините за притеснение са налице и ние трябва да реагираме на всичко, което се случва“, предупреди Манолов.

Той посочи, че Зелената сделка ни изправя пред различни проблеми от всякакво естество, сред които либерализация на цената на електроенергията за битовите потребители.

Иначе в декларацията на двете миньорски федерации на КНСБ и КТ „Подкрепа“ настояват за паралелно разработване на стратегията, която да включва краткосрочен план до 2025 г., средносрочен до 2030 г. и дългосрочен до 2050 г.

Синдикатите предлагат трите стратегии да бъдат обсъдени в Браншовия съвет за тристранно сътрудничество по въгледобив и енергоресурси, там да обсъдят и актуалния Национален план за енергетика и климат, както и териториалните планове за въглищните региони, съобщава news.bg.

Ако това не се случи, двата синдиката са категорични, че ще започнат стачни действия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *