Си Ен Ен потвърди: САЩ нямат данни за атентат, подготвян от Сюлеймани!

Свят

Служители от Държавния департамент, които отговарят за сигурността на посолствата на САЩ заявиха, че не нямат данни за предполагаема подготовката на атентат срещу дипломатически мисии на САЩ от иранския генерал Касем Сюлеймани.

Това съобщи в понеделник Си Ен Ен, цтирана от news.bg, позовавайки се на два източника от Държавния департамент.

Според тях, министерството на външните работи на САЩ не е било запознато с каквато и да е заплаха за посолствата на САЩ в момента преди убийството в Багдад на командира на специалните части на Ислямската революционна гвардия Ал Кудс – Касем Сюлеймани. В същото време, уточняват източниците на Си Ен Ен, всички посолства получиха предупреждение от Държавния департамент точно преди ракетите да ударят по иранския генерал, в нощта на 3 януари. Предупреждението обаче не споменава за никаква пряка заплаха за някоя от дипломатическите мисии на САЩ.

Си Ен Ен подчертава, че преди убийството на Сюлеймани, Държавният департамент  не е намерил пряка заплаха за сигурността на посолствата. Един от източниците на телевизията, който заема висок пост в Държавния департамент заяви, че е „зашеметен“ от факта, че американската администрация обяснява убийството на иранския генерал с уж наличните данни за нападения под негово ръководство върху американски дипломатически мисии.

Миналия петък президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в интервю за Fox News, цитирано от news.bg, че според него Сюлеймани планира атаки срещу четири американски посолства. На въпроса какви конкретни американски цели може да бъдат нападнати, Тръмп отговори: „Ще ви кажем, че това вероятно е било посолство в Багдад.“ „Мога да съобщя, че според мен вероятно това ще бъдат четири посолства“, добави президентът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *