Скандално разкритие от Президентството! Ето човекът в сянка, който стои зад сделката със самолетите!

България отблизо

Решението за F-16 бе взето от военни специалисти. Ние, политиците се съобразихме с тяхното мнение и препоръки. Нямам причина да не вярвам на военните специалисти, които са работили по този проект и по преговорите със САЩ.

Уважавам мнението на президента Румен Радев, но вярвам на препоръките на военните специалисти и ген. Стойков. Те са работили по този проект. Те обясниха, че самолетите не са със орязани способности и го направиха няколко пъти. Няма никакви причини да мислим, че със закупуването на F-16 ще има някакви скрити разходи. F-16 идва със софтуера, който ни е необходим, за да усвоим самолета. За начало не ни е необходимо въоръжението въздух-земя. След 2-3 години, като бъде усвоен самолета, ще получим и ракетите. Ние имаме базата и софтуера за въоръжението. Ако бяхме купили друг изтребител, трябваше да преговаряме с правителството на САЩ и да закупим отделно софтуера за въоръжението. Американците предложиха цялостен пакет, а ние това търсихме. Военните специалисти са преценили, че към момента това е най-важното“.

Това заяви зам.председателят на Народното събрание Емил Христов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

 

Ето какво каза пред Епицентър.бг по този повод ДИМИТЪР СТОЯНОВ, началник на кабинета на президента Румен Радев.

 

„Не е за първи път, при който зам. председателят на Народното събрание г-н емил христов (малките букви не са граматическа грешка, а са просто съответствие) говори неистини.

 

Целият доклад на ръководената от него комисия (т. нар. комисията „Грипен“) е пълен с неистини и манипулации, няма едно заключение, което е безусловно и  необоримо. Просто няма.

И при поредното си участие в Лице в лице на 19.07 по БТВ г-н христов ни сервира поредната порция неистини и манипулации във връзка с избора и ратифицирането на договорите за доставка на Ф-16.

Лъжите:

– военните специалисти направиха избора и класиране на самолетите, а политическото решение е взето на база препоръките на военните специалисти. Според г-на христова, политиците са следвали просто военните

– няма да плащаме повече пари за повече ракети, даден ни е софтуера.

– ако купим сега ракетите ще стоят в склада

– военните специалисти са преценили, че това въоръжение не ни е необходимо

– пилотите от 16 са редуцирани до 12 т.е точно според стандартите на НАТО

– другото оборудване (като В-З) ще дойде с другата сделка, преценили са го военните, не политиците

Истината:

– на 07.12.2018г., на среща с Фиона Хил, старши директора по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност, г-н Цветан Цветанов  заяви, че решението за избор на нов самолет „ще бъде политическо и ще бъде базирано на българските национални интереси и стратегически партньорства“.

През това време работи комисията за избор на самолет и се правят сравнения и оценки на офертите на участниците.

Та въпросът тук е кой избра самолета – политиците или военните, нека г-н христов каже

– класиране нямаше защото както многократно г-н христов заяви по телевизионните студия през м. януари 2019 „няма конкурс“.

В действителност класация не бе постигната поради отказа на единия от участниците да предоставиинформация. Познайте кой е участника.

– препоръка за конкретен тип от военните няма. Има протокол от една комисия – политико-военна ръководена от ЗМО запрянов, която е подписана от 2/3 от участващите пилоти с особено мнение. Останалите подписали го са зам. министър по икономика, зам. министър на външните работи, запрянов, и др. които не са участвали в нито едно заседание на групата. Протоколът не е известен на обществеността заради класифицираност. Няма документ от военните специалисти препоръчващ конкретен тип самолет.

– няма да плащаме повече пари за ракети. Явно ще ни ги подарят според г-н христов, а и сам си противоречи – ако ги купим сега ще стоят в склада. Поредна лъжа. Поръчката се прави сега, а кога ще ги доставят зависи от нашите си изисквания. Явно, че г-на не е прочел договора, за който гласува за ратификация. Там явно е видно написаното от мен.

– военните специалисти са прецинили, че това въоръжение не ни е необходимо. Ами нали идваше с цялостен пакет, а сега излиза, че няма определено въоръжение, как и на кого да вярваме? В LOR-a военнитре специалисти са казали какво ни е необходимо …, но след разписания мандат от г-н запрянов и заложеното финансово ограничение, военните специалисти нямат избор … просто трябва да режат …за да влязат в рамката от 2.2 млрд.лв..

– последно за броя на летците, че за 8 самолета по стандартите на НАТО трябвало 12 обучени летци. Глупостите казани от един се повтарят от друг – два от самолетите г-н христов са с две кресла т.е. авиаторите са 10 и умножено по коефициент излиза бройката 15. Проста математика, не се иска много усилия.

До тук казано – манипулации и явни неистини! И то не за първи път!“

Tagged

1 thought on “Скандално разкритие от Президентството! Ето човекът в сянка, който стои зад сделката със самолетите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *