След рекордно кратки дебати – гласуват вота на недоверие на 21 юли!

България отблизо

Парламентът ще гласува вота на недоверие на 21 юли, вторник, от 11.30 часа, обяви Цвета Караянчева, след като депутатите взеха решението.

Това стана след рекордно кратки дебати по петия вот на недоверие, внесен от БСП по темата за корупцията.

От залата в самото начало отсъстваха и тримата министри Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов, чиито оставки първо бяха поискани от премиера, а по-късно, след разговор с коалиционния партньор, отложени. Малко по-късно на място дойде и Емил Караниколов, министър на икономиката, за да подкрепи кабинета.

Очаква се вотът на недоверие да не мине, защото ще бъде подкрепен само от БСП и ДПС, които нямат необходимия брой депутати.

Това е втори вот на недоверие, поискан от социалистите по същата тема.

Само за два часа управляващи и опозиция си размениха реплики и виждания за протестите отвън.

Социалистите обвиниха ГЕРБ, че не борят корупцията. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви: „Корупцията е заложена в законите умишлено, внасят се лобистки закони, които защитават частни интереси: Законът за енергетиката, Законът концесиите, за водите, Законът за приватизацията и следприватизационен контрол и много други. За 4 години Министерски съвет е внесъл 217 законопроекта, а депутатите на ГЕРБ и ОП между първо и второ четене или преходни и заключителни разпоредби – 277. Законодателството е хаотично и служи само за показаност и уж взети мерки за борба с корупцията. От 2017 досега управляващите са внесли 12 законопроекта, касаещи борбата с корупцията, всеки от тях – противоречащ на другия, за да демонстрират показност и замажат очите на хората, да покажат, че се броят с корупцията, която сами залагат в законите“, допълни тя.

Управляващите се опитаха да опровергаят твърденията им. Напомниха им също така, че протестът е и срещу БСП и че народът не иска на власт и тях.

Сред министрите отсъстваше премиерът Бойко Борисов. Социалистите поискаха да бъде извикан в пленарната зала.

Председателят на НС Цвета Караянчева обясни, че Борисов не се е прибрал от Брюксел, където участва в заседанието на Европейския съвет. По време на дебатите от ДПС запазиха мълчание.

Председателят на ВМРО Искрен Веселинов заяви, че всички членове на „Обединени патриоти“ ще гласуват против внесения вот на недоверие.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *