Сложете си камери в къщите, драги родители! Ще се изненадате какви ги отглеждате! /изповед на една учителка/

България отблизо

„Бях учителка. Героично издържах 20 години, а сега мета офиси. Някак по-спокойно ми е.

А вечер, като се върна от работа, гледам телевизия, чета новините в интернет и съм ужасена. От една страна съм шокирана  от записите в детските градини и социалните домове, където се тероризират деца. От друга се представям на мястото на възпитателката, която крещи и ги удря и разсъждавам защо е стигнала дотам.

Във всяко стадо има мърша, във всяка професия също има случайно попаднали, но чак толкова много мърша да има, някак не върви. Извън всякаква логика и статистики е.

За камерите в учебните заведения съм! Твърдо! Даже да предават в реално време картината от класната стая. Така всеки ще види какви ги върши детето им.

Но в същото време съм и за една друга мярка! Родителите да поставят камери в домовете си и да разберат защо се държат така децата им. И да потърсят вината и у себе си.

Аз съм търпелив човек и много обичах професията си. Но като започнах да вдигам кръвно и да колабирам от високите граници, като получих трайна невроза и дори косата ми започна да окапва на нервна почва, като за капак започнах да губя и равновесие и хванах хронично безсъние, в един момент поставих нещата на кантар и реших, че трябва да спасявам себе си. Сега сме аз и прахосмукачката, и парцала за прах. Това не е работа за човек с две висши, но е някакво спасение.

За да стигна дотук, всеки ден се сблъсквах с ужасяващи гледки в училище. Преподавах на седми клас, деца на 13 години, които трябваше да се държат като деца. Уви. Половината идваха на училище чак третия час, понеже не могли да се събудят. Част от момчетата миришеха на снощен алкохол и бяха надекватни. Чакаха голямото междучасие и някои наддигаха патрончета с водка, други пушеха настървено дрога.

Всеки спор се превръщаше в кавга, а почти всяка кавга после прерастваше в юмручен бой. Биеха се за момичета, момичета се скубеха за момчета, ритаха се за обиди във Фейсбук, а на тази възраст не бива да имат профили в социалната мрежа, заяждаха се в час, подхвърляха си обидни реплики, момчетата носеха ножчета, едно даже беше домъкнало газов пистолет. ИСТИНСКИ ЧУДОВИЩА В НЕВИНЕН ОБРАЗ!

На 13 години някои имаха татуировки! На 13 години момичетата идваха с тежък грим, с дълбоки деколтета и панталони с ниски талии, облечени точно като малки проститутки. Момчетата имаха боксове, тежки метални гривни  и огърлици под пуловерите …А аз се опитвах на  фона на цялото това пращящо от хормони и омраза  напрежение да преподавам литература. Да ги науча кои са Ботев, Вазов, Смирненски и Йовков. Да ги накарам да обикнат красивото в живота. Глас в пустиня, мисията невъзможна…Докато четях на глас „Епопея на забравените“, те се опипваха под чиновете, или си чатеха по телефоните…

Пак повтарям! Съгласна съм с камерите във всяка класна стая. Нека загрижените мамички и татковци да видят какво правят драгоценните им рожби в училище. И как посягат дори на учителите.

Но това не е решение!

Нека за проба 1000 възмутени от образователната система семейства си поставят камери и вкъщи и после да изгледат записаното.   Нека видят за какво говорят с децата си, как ги възпитават, как контактуват майката и бащата у дома, какво правят в свободното си време, какви гости им идват, каква музика слушат. Ще ми е любопитно да видя някой говорил ли е с малките за изкуство, за книги, питал ли ги е как се чувстват, имат ли проблеми.

А после да изгледат моментите, когато децата им са сами вкъщи. Какво правят, какво слушат, с кого се събират, какво си говорят по телефона и скайпа и какво.

Освен това ми е непонятно кой родител пуска 13-годишното си дете без чанта, но добре гримирано като Лолитка на училище, кой му позволява да си купува разголени дрехи, кой го пуска с поличка, от която стърчи дупето и блузка разкопчана до кръста, а после реве, че го преследвали педофили?  Кой разрешава детето му да ходи с нож в джоба, да се връща в полунощ с разширени зеници, надрусано и пияно?

За мен едно дете не се ражда насилник и агресор. То попива това, което вижда първо вкъщи.

Ще се съгласят ли загрижените родители да им сложат камери?

Тогава ще ги призная. Ако заедно с учителите потърсят начин да се справят с проблема. Не да обвиняват училището за всичко, а те да са в ролята на невинните! Тогава нещата могат и да потръгнат.

И българското училище да е място за учене, а не арена на безкрайни битки, а от време на време и на убийства.

За мен някой съзнателно иска да унищожи авторитета на българското образование.

И ме боли.

Нищо, че вече съм проста чистачка.

Боли ме за колегите, боли ме за България!“

Таня Савова, бивша учителка, София

Редакция: Станислава Славова , istinata.net

Tagged

24 thoughts on “Сложете си камери в къщите, драги родители! Ще се изненадате какви ги отглеждате! /изповед на една учителка/

  1. Аз съм съгласна с всичко в тази изповед! Нашето младо поколение е деградирало, няма знания и няма ценности! И за това сме виновни всички–1-образованието от много години тръгна назад, още с въвеждането на 8 различни учебника по един предмет!(учителят избира по кой ще учат!) Колко трябва да е ненормален един министър на образованието, за да позволи това??? Дисциплина и уважение в училище–никакви! Но това зависи както от учителя, така и от родителите! 2-политиката в България е такава, че принуждава хората да мислят само за изхранване на семейството (за друго няма време, пари и нерви!) 3–наистина има крещяща нужда от камери в училищата–така и родителите ще виждат истината, когато има проблем с детето им. 4–При проблемни деца да има и камери в къщи, защото наистина много родители не знаят за интересите, приятелите и поведението на своите деца, когато те са извън тяхното наблюдение!!!

    1. ГЛАСУВАЙ ТЕ ЗА ГЕРБ СДС БСП.
      ЕЙ ТОВА НИ ЧАКА.
      НЕГРАМОТНОСТ НАСИЛИЕ РОБСТВО АЛКОХОЛИЗЪМ НАРКОМАНИИЯ ПРОСТИТИУЦИЯ.
      ВОБЩЕ ДЕГРАДАЦИЯ НА НАЦИЯТА.
      ПО ЕТАЛОН НА СОРОСОИДИТЕ.
      УТРЕ ГЕЙ БРАКОВЕ И ДЕЦА КОИТО СЕ ЧУДЯТ НА КОГО ДА КАЖАТ МАМО ЗАЩОТО ДВАМАТА ЗАПИСАНИ РОДИТЕЛИ СА ОТ МЪЖКИ ПОЛ.ТОВА ЩЕЕ ПО НЕМСКИ.

  2. Три компоненета изграждат детската психика,манталитет,възпитание….Това са:родители,училище,социална среда(улицата).Ако единият куца,другите два трябва да го препокрият.Къде са спортните съоръжения по кварталите,кръжоците по интерес,психолози.педагози…или всичко е просто бизнес,пари.

  3. Както в една държава има закони,така да се въведат правила в учебно заведение,примерно облекло-дънки и бяла тениска,без телефони и метални предмети,без грим и маникюр.Камери,скенери за сигурност в училище.Санкции,глоби за родители,учители неспазващи правилата.Мотивиране,премии на преподавателите за добра успеваемост на учениците,интересно поднесен учебен материал.Само се плюем родители,учители,омраза,мизерия………..

  4. Нямам думи…Това,че тотално сте изгубили контрол над нервите си, очевидно ви прави неспособна за професията учител.Имам достатъчно опит в тази сфера,за да смятам,че нарушаването на личното пространство на децата е абсурдна идея, родена от болен и нестабилен човек.Нищо чудно, че децата са ви отвърнали по този начин.Нямате нито подход на един израснал и професионално развил се човек,нито на родител.
    Децата имат нужда не от такива учители,а от хора,които не ги нападат и им показват упора и любов.Тогава хората се променят към добро.Работила съм и в чужбина,за да твърдя,че нашите ученици на нищо не отстъпват и съм виждала много по-големи абсурди.Системата ни е ужасно натоварена,но децата не са виновни.Ние трябва да им бъдем примера в живота,о не поредните намусени,вкиснали цербери от на Бай Тошо времето.Вземете направете нещо и поработете над себе си.Работата ви не е само ходене до училище и изпяване на материала,както вие го виждате.Новото поколение е много по-свободно и трябва да направим така,че да избере нас.И на мен да ми се зверят и да ми заявяват,че съм малко хулиганче и имам нужда от видеонаблюдение, ще ви третирам по същия начин.Тези деца ще пораснат и ще помнят само какви кривотии са имали на главата си.Нищо чудно,чи освен заради заплатите,но и заради хора като вас липсвят млади учители.Имам достатъчно колеги,които се справят идеално с работата си и са прекрасен пример за децата и не ги мачкат,защото са „над тях“.
    Извинявам се предварително за допускане на правописни или пунктоациотнни грешки.

    1. Вие не сте учител! 🙂 Вие сте родител с претенции към отрочето. Интелигентен човек сте, но сте далече от случващото се в училище. Едностранчивото ви мислене едва ли е това от което се нуждае системата. Хубаво написано, но за учебник. Добре е да се справяме като Сидни Поатие в „На учителя с любов“, но няма кой да го гледа днес този филм, а вашите възлюбени търсят пример в съвсем друг жанр. Вървете на кино с тях, ако въобще ходят, потанцувайте с тях, поинтересувайте се как прекарват вечерта и вървете с тях, ако не ви изгонят.

    2. Къде в чужбина сте работили. Ако е така би трябвало да знаете как училищата там са с 90% покриваемост от камери. Би трябвало да знаете каква солена глоба очаква родителите при отсъствие на дете от учебни занятия и т.н. и т.н.

      1. Великобритания.И нямам предвид камерите в училищата,а идеята децата да се наблюдават с камери в дома.Не се вкарвайте във филми от рода „За децата вече няма спасение.Всички са се изродили от системата…“.Напротив.Децата като навсякъде по света в някаква граница са буйни в тази възраст, но това не означава,че народът е изгубил ценностите си.Навсякъде има също така добри училища и не толкова добри.Но ако погледнете хубавата извадка на обществото ще разберете,че има много умни и свестни деца.А тези,които се забъркват в безобразия трабва да се изведат от кашата навреме с обяснения,но не с камери и подобни емоционално нестабилни решения.За съжаление тези,които пропадат могат след време да са шефчета.Това вече е болка на системата ни и корупцията,че подобни хора се допускат до подобни позиции.Но децата не са зверчета и не трябва да се наказват по този начин,защото те започват още повече да се наострят.Оставете го без джобни и да видим дали няма да пооцени семейството и учителите.Но камери у дома..Боже мили.И да ми се изказвате емоционално от рода на „Срам за народа ни.Какво общество израстихме“ и тон други вместо да предприемети мерки по въпроса…Само хленчите в малоумни интернет страници от рода на тази,в която попаднах чрез фейсбук и съжелявам тон пъти,че се занивам с толкова ограничени хора тук.Всичко хубаво.

        1. Ха „колегата“ да си оправи Упората и съжЕлявам,па после ще си хортуваме! Това,което сте го написали не е взето от нашенската практика,а привнесено от нейде си! Не сравнявайте Бг.с Англия!Несъпоставими са! Елате да се попечете на нашенски огън и тогава коментирайте!

    3. явно по чужбините сте ходили само в сектора за почистване на мръсни съдове. Училището не Ви е било приоритет щом пишете опора с У. И никой освен учителите по музика не си пее урока, но малките мързеливци и лентяи отговарят грешно или въобще не отговарят на въпросите на учителите, дремят си по чиновете и чак се виждат празните им мисли над главите им, също ката Вашите.

  5. Напълно съгласна съм с тази „бивша“ вече учителка. Може би скоро и аз ще ….съм бивша, макар да имам много години до пенсия. По-добре чистачка, отколкото безплатна детегледачка, защото все повече ни превръщат в такива, а не в хора, които да обучават и насочват децата. Точно това казах на последната родителска среща: “ За камерите съм! Дори да бъдат сложени 15 в класната стая. Нека от тях 5 мен да следят, но останалите да отразяват действията на безценните им същества. Доста поводи за срам, мисли и действия ще имат!“.

    1. Ако сте майка и Вашето дете ще е безценно за вас…Днешните деца престояват при вас, учителите, по 9 часа дневно, така че сте голям фактор за формиране на личността им. Те не са зверчета, а са човешки същества, които имат нужда не само да бъдат обучени и насочени, но най-вече – ОБИЧАНИ и вдъхновени от учителя си.

  6. Децата в училище знания не усвояват,губят си времето и се занимават с глупости.Образованието е една машина за пари,бум на частни учители и просперитет на частни училища.това е тенденцията.

  7. До учителката от коментарите..
    Как може да сте толкова неграмотна?! Срам!

  8. Срам за вас по-скоро.Поредните изтрещели лелки, които са “ на всеки километър“ и това не ви е Big Brother.Ако вобще сте чели романа.И вобще не ме е срам да ви нарека така.

  9. Вобще не се пробвай да спориш с тези хора.Не си струва.“Партийният ред за мен е вечен закон .Рекламирам „Петилетка“ в „Отечествен фронт“.Смяната на режими е безконечен купон -превърнар се е вече в обществен синдром.Другари-стига съм говорил толкова сериозно,да градим наново перестройката е грозно.

  10. То си личи колко са интелигентни щом за една правописна грешка се заяждат.Като коне с капаци се чудят за какво да те нахапят.Изпростяването на една нация…Само гледа да повтаря едно и също,което знае.Грамотни и прости…Явно вие с много хубава училищна система сте израснали.Толкова ви личи интелекта и грамотността ,другари.

  11. И какво прававят децата у тях?Ядат,спят,маструбират..Нещо ново ли ще научим?

  12. Учители, които не знаят елементарни правописни правила, се жалват от учениците си – класика.

  13. Не се ангажирайте с моето мнение !Аз нямам деца !Но съм изпитвал уважение към тези които са ме научили на нещо! каза:

    Мене не са ме следили с камери ! Учителите си са ме учили че трябва да ги уважавам и думата им е закон .Кой трябва да възпитава децата ви ? Ако искате учителят да ги възпитава , защото вие не можете, изисквайте да имат уважение към него ! Не да го правят крив човека ,че е отишъл да се опита да ги направи хора !Аз ако съм ще накарам всеки един родител да замества учителя . Да види за какво става на въпрос , тогава да говори и да скача да се бие с учителите. Това не е никак лесна професия.Това което виждате около вас се предава и на децата !Това че ви кефи колко е устато хлапето ви и как се държи и се отговаря на другите ! Така ще направи и в училище. Помнете родители , вината е и ваша ! Изисквайте уважение към учителите!След време това ще рефлектира и върху вас.Днес ще правя крив даскала ,утре баща си и майка си .

    1. Благодаря Ви, като бивш ученик, настоящ родител и учител !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *