Смешен плач: Министърът на спорта обвини президента в некомпетентност!

България отблизо

Президентът Румен Радев за пореден път прояви своята некомпетентност относно жизнено важни теми от обществения живот в страната ни.

Трябва ли да разбираме от изказването му днес, че президентът подкрепя расистките прояви по трибуните, които влязоха в заглавията на световната преса и посрамиха България?

Това написа на личната си страница във Фейсбук спортният министър Красен Кралев в отговор на думите на президента Румен Радев, че българският футбол е огледало на състоянието на държавата.

На министъра му е пределно ясно, че президентът не подкрепя расизма, макар че да говорим за расизъм в срещата България – Англия е пресилено. Поради простата причина, че расизъм – вижте в речниците – имаме, когато някоя раса се смята за по-висша от другите и мисли, че има правото да ги управлява. Ако кажеш на някого, че е негър това може да се възприеме като обида, но не е расизъм.

Ние българите, никога не сме се смятали за по-висши от другите. И винаги сме живели миролюбиво с всички народности, които живеят заедно с нас в България. За расизъм може да се говори в Англия, САЩ, Германия, Франция, понеже тези държави и навремето, и сега, си мислят че са призвани да управляват другите раси и другите народности.

А всъщност президентът е абсолютно прав. Футболът е огледало на държавата. Каквато е държавата, такъв е и футболът. Но макар, че всеки разбира това, министърът продължава да каканиже как Румен Радев искал да защитава корупционни практики. Ами че кой пречи на министъра, ако има данни за корупция в БФС, да вземе мерки, да сезира полицията и другите звена, които да разнищят всичко. Президентът Радев ли му пречи?! Смешен плач на Борисовия министър, който се чуди как да уязви президента, а всъщност само излага себе си.

Но ето как продължава да се излага министъра:

БФС, заявява той, е федерация като всяка друга лицензирана спортна федерация в България и се подчинява на законите и разпоредбите на българското законодателство. Обърнете внимание на член 19 от Устава на УЕФА, господин президент, който определя кое е вмешателство. Вмешателство може да бъде само директното назначаване на президент на Българския футболен съюз или Изпълнителен комитет, дори и за определен кратък период, каквото в момента няма. Категорично-искането на оставка от страна на премиера и от министъра на спорта, представляващ органа, който лицензира всяка спортна федерация, не може да бъде считано за намеса в работата на Българския футболен съюз и не очаквам последици за страната ни по този въпрос.

Не е ли смешно това? Вмешателство било, ако Борисов назначава президента на БФС. Ами че то само това оставаше?! Това наистина ще е грубо вмешателство. Макар че може ли министър Кралев да се закълне, че правителството не е оказвало задкулисен натиск за назначаването на този или онзи? И какво означават думите на премиера, който поиска оставката на Борислав Михайлов?! Не са ли те пряко вмешателство в работата на футболния съюз? Защото, ако правителството има данни за корупция трябва да ги предаде на съда и там да се решава всичко. А не както сега, всичко да се решава с един „призив“ на премиера, който „знае“ всичко, но нищо не казва на българската общественост.

Но ето и още малко министерски бисери. 

Премиерът Борисов, се тупа по гърдите Кралев, призова президентът на БФС да извърши морален акт с оглед на общественото недоволство заради незадоволителните резултати във футбола ни, заради расистките прояви по време на провелата се футболната среща с Англия и поради необратимите последици, довели до нарушаването на имиджа на страната ни като една от най- толерантните страни в света. Господин Михайлов има правото да се съобрази с този призив, или не.

Ами че къде беше досега премиерът, че не е разпоредил проверки, заради незадоволителните резултати?! Нали същия този премиер даваше пари на БФС?! можем да анализираме тези министерски бисери още много време. Но истината е само една. Има нещо тъмно и гнило, както в БФС, така и в правителството. И чувството, което изрази президентът Радев, че правителството си разчиства сметките с БФС и панически се мъчи да прехвърли своята отговорност на ръководството на БФС, остава.

Автор Иво Македонски, istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *