Сотир Цацаров: Моята цел ще бъде да събудя от съня антикорупционната комисия! Моята работа ще е да й бъда председател!

България отблизо

„Моята цел ще бъде да събудя от съня антикорупционната комисия. Ще дам конкретни предложения. Не е моя работа да предлагам изменения в закона. Моята работа ще бъде председател на комисия. Не е работа на комисията да предлага изменения на закон, макар той да има несъвършенства. Няма да скрия мнението си за всичко онова, което трябва да бъде направено като изменения в закона. КПКОНПИ има потенциал и по някакъв начин мога да допринеса тя да получи това място, което ѝ отрежда закона“.

 

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Народното събрание, предаде Агенция „Фокус“.

 

Той посочи, че промяната в работата й, която би предложил ще е в концепцията. „При всички случаи смятам в самата концепция да предложа съвсем конкретни и прагматични неща. Те при всички случаи ще бъдат свързани с това тя да бъде събудена от състоянието, което се намира сега. Стремежът ми ще бъде за конкретни и прагматични предложения. Може би ще ме попитате за предложения за изменения в Закона, ще кажа така – не е моя работа да предлагам изменения в закона“, каза още Цацаров.

 

Не мисля, че модел, при който единствено президентът назначава КПКОНПИ е най-положителният“, каза настоящия главен прокурор.

 

„Не е работа на председателя на комисията, нито на самата комисия да предлага изменения в закона. Това обаче не означава, че законът не се нуждае от промени. Действащият закон има доста несъвършенства. Аз и в своята концепция, и в (Дай Боже!) изслушването пред съответната комисия няма да скрия мнението си по отношение на всичко онова, което спроед мен трябва да бъде направено като изменение в закона. Дали обаче ще бъде направено – не е мое правомощието“, заяви  Цацаров.

 

„Ако БСП и другата позиция се изчистят от политическия момент, ще се стигне до прагматично решение. Лично аз не мисля, че този модел е най-работещия. Имало е среща с БСП, казал съм какво мисля, не съм променил и сега. Комисията действа по закон. Ако мотивът е, че този, който избира, не може да бъде разследван, може би трябва да се преосмисли“, каза още Цацаров.

 

Главният прокурор коментира и заявката на БСП, че отново ще внесат своя проект на Антикорупционен закон. Той посочи, че то не е ново.

„То бе направено още тогава, когато се раждаше концепцията за единен антикорупционен орган. Двете тези или двата законопроекта се сблъскаха на един от първите КСНС при президента, на който се обсъждаха антикорупционните модели. Въпросът, какво е мнението ми по този казус сигурно ще ми бъде зададен в хода на изслушването. Ако и БСП, и другата позиция се абстрахират и изчистят от политическия момент, може би ще се стигне до много по-прагматични решения. Аз лично не мисля, че модел, при който единствено президента назначава членовете на комисията (и това не е, защото кандидатствам за тази длъжност), е най-положителният и най-работещият“, каза още Цацаров.

 

„Гарантирам, че ще направя максимума, на който съм способен за да възстановя имиджа на КПКОНПИ“, каза още номинираният за председател на КПКОНПИ и настоящ главен прокурор Сотир Цацаров.

„Не може да сте оптимисти за мен, един човек нищо не решава – трябва да сме оптимисти за всички. Ако всички имаме усещането не да сме оптимисти, а да си вършим работата, може би ще мръднем напред“, добави той.  Цацаров посочи, че няма вълшебник, дори и патриархът да го назначава, не може да се справи сам с всички.

Попитан на кого би коленичил, Цацаров отговори: „Според мен, коленичи се в два случая – единият, когато човек много горещо се моли на Господ. Другият случай, когато се отдава памет на загиналите за България. Случаят, към който ме отнасяте, не е нито един от двата“.

На въпрос дали са му изрядни декларациите, той посочи, че всяка година подава по две декларации. „Всяка година в съответствие с разпоредбите на закона се прави проверка за съответствие“, каза още Цацаров.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *