Социологическа агенция удари дъното: На първи тур Джамбазки догонва Манолова, а на втори тур, той догонва и Фандъкова!

България отблизо

В последните дни преди вота за местна власт „Барометър България“ проведе анкета в шест областни града. Ето резултатите за София, цитирани от blitz.bg:

Фаворитите на софиянци за градоначалник на София са сегашният кмет Йорданка Фандъкова, кандидатът на Инициативен комитет Мая Манолова и Ангел Джамбазки, издигнат за кмет от ВМРО, като на първи тур на изборите за тях биха гласували съответно 30,2%, 20,7% и 19,4% от имащите право на глас.

Кандидатът на „Демократична България – обединение“ Борислав Игнатов събира подкрепа от 5,3%, а Борис Бонев от гражданско сдружение „Спаси София“ – 3,4%. За други кандидати, събиращи под процент електорална подкрепа, биха гласували 4,2% от анкетираните жители на София.

Впечатляващ брой столичани на въпрос за кого биха гласували отговарят, че още не се решили кой кандидат ще подкрепят – 16,9%. Техният вот ще бъде решаващ за финалния резултат на първия тур на изборите за кмет на Столична община.

„Барометър България“ направи сондаж и за нагласите на избирателите кой кандидат биха подкрепили на балотажа, ако се явят Йорданка Фандъкова и Мая Манолова или Йорданка Фандъкова и Ангел Джамбазки. При първия вариант 40,1% посочват, че биха гласували за Фандъкова, 25,1% за Манолова, а 34,8% не биха гласували.

При втория вариант се наблюдава обратното. Ако до втори тур на изборите за кмет на столицата достигнат Фандъкова и Джамбазки, резултатът би изглеждал така: 38,8% за Йорданка Фандъкова, 34,8% за Ангел Джамбазки, 26,4% не биха гласували./blitz.bg/

И какво излиза?

И при двата варианта София, според „Барометър България“, може да избере Фандъкова за кмет, а при втория вариант може да избере и Джамбазки, който на първи тур може да изпревари Манолова, а на втори тур може да изпревари и Фандъкова. Понеже тази социологическа агенция дава такива резултати за Джамбазки, че той едва ли не тича съвсем близо до двете. Припомняме, че досега Джамбазки беше пети в класирането, чак след кандидата на десните арх. Игнатов и след кандидата на „Спаси София“.  А доскорошният фаворит Манолова, която досега почти побеждаваше Фандъкова, изведнъж се срина и гражданите, също изведнъж, вече не искат да гласуват за нея.

Припомняме още, че само преди два дни, на 22 октомври, социологическа агенция „Маркет Линкс“, цитирана от btv обяви за фаворит в кметската надпревара Мая Манолова с 27,4%. След нея е Йорданка Фандъкова с 25,8%. Трети е арх. Борислав Игнатов от „Демократична България“ с 10, 9%. Независимият Борис Бонев получава 4,4%. И чак на пето място е Ангел Джамбазки с 2,2″ от гласовете на софиянци.

Е, питаме ние, може ли да има толкова огромна разлика между проучванията на социологическите агенции?! Дотолкова, че Джамбазки, когото „Маркет Линкс“ обявява за аутсайдер, изведнъж да стане едва ли не фаворит за кметското място в проучването на „Барометър България“?! И то само няколко дни след това?!

Тук очевидно има манипулация и няма да питаме кой я прави, понеже и други социологически агенции дадоха преднина на Мая Манолова пред Йорданка Фандъкова. И едва два – три дни преди изборите се оказва, че Фандъкова побеждава, а може да победи и Джамбазки. Такова нещо досега не беше ставало. Но какъв е проблемът да стане сега.

Изборите се организират от ГЕРБ нали?!

istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *