Социологът Цветозар Томов: Всички избори досега са били ЧЕСТНИ!

България отблизо

„Машинното гласуване ще реши едни проблеми. Важното е да не допуснем гаф, ако системите за сигурност са пробити. От друга страна, ще се подобри точността на преброяване. Но проблемите с купения и корпоративен вот, с ниската активност и с недобрата информираност, не са свързани с технологията“.

Това заяви пред БНР говорителят на ЦИК социологът Цветозар Томов, цитиран от news.bg.

Евентуалните манипулации не могат да повлияят съществено на изборния резултат, продължи Цветозар Томов. „Като социолог ще кажа, че поне 95 % са свободно упражняване на вот. Избори не се печелят с манипулации. Всички избори у нас съответстват на вота на гражданите. Това не означава, че не трябва да се борим с манипулациите“, допълни говорителят на ЦИК.

Нека сега да видим къде бърка Цветозар Томов. Защото, умишлено или не, но той греши в своя анализ на изборите и исканото от президента Радев и гражданите, машинно гласуване.

Машинното гласуване, според признанието на самия Цветозар Томов, ще реши много проблеми. Стига да не бъдели „пробити“ системите за сигурност. Трябва да кажем, че системите за сигурност при машинното гласуване не могат да бъдат пробити. По простата причина, че машините не са свързани с Интернет. И техните електронни устройства могат да бъдат повредени, но не и „пробити“, тоест манипулирани.

Ще бъдат решени проблемите с точността при преброяването на гласовете. А това е от изключителна важност за всякакви избори. Защото можем да проведем много честни избори, но ако преброяването на гласовете е манипулирано в полза на управляващите, тогава няма нищо честно в такива избори. А машинното гласуване ликвидира този проблем. Точността на машините, както знаем е изумителна.

Машинното гласуване ликвидира и още едно, много важно предимство на управляващите. То няма да позволи на 1 милион и половина мъртви души, с които са пълни избирателните списъци, да „гласуват“. А така наречените „изборни победи“ на ГЕРБ са свързани именно с повече от милион и половина мъртви души. Защото, ако не беше така, избирателните списъци досега щяха да бъдат изчистени сто пъти от несъществуващите “ гласоподаватели“.

Цветозар Томов споменава за ниската избирателна активност. Но този проблем се появява, точно защото хората смятат, че изборите са нечестни, манипулирани и те няма защо да гласуват. Понеже резултатът в полза на ГЕРБ е предрешен. Но ако разберат, че нищо не е предрешено, и че изборите зависят само от избирателната активност на хората, тогава ще е друго.

А що се отнася до купения и корпоративния вот, там има думата МВР и спецслужбите. Изборните измами са работа на полицията. И полицаите знаят, кои са рисковите групи, които могат да бъдат купени. Както и кои партии и депутати са склонни да дават пари. Така че купеният вот може да бъда сведен до минимум. Същото е и с корпоративния вот. Защото сред многото служители в едно предприятие, все ще се намери някой, който да се изтърве, че собственикът ги кара да гласуват за една или друга партия.  Всички изборни манипулации и шашмалогии може да се минимизират при желание. Или ако държавната машина не преследва гражданите, а се занимава именно с хората, които могат да извършат някаква измама.

Но купеният и корпоративен вот не оказва съществено влияние върху резултата от изборите. Още повече, рисковите групи не са толкова образовани и има голяма възможност да сбъркат при машинното гласуване, което ще намали още повече значението на купения вот.

Накрая ще обобщим, че машинното гласуване ще осигури честни избори, защото то ликвидира възможността за манипулации и в секционните, районните и централната избирателна комисия. Понеже винаги може да се сверят протоколите в СИК, РИК и ЦИК, с тези от паметта на машините.  И да се установи има ли разминавания. И „феномени“ като Костинбродските палети с фалшиви бюлетини просто няма да ги има. А партиите ще могат да организират и свое, паралелно преброяване на гласовете.

Ето защо машинното гласуване трябва да се въведе веднага, преди първите предстоящи избори през тази година. За да бъдат вече всички избори честни.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

1 thought on “Социологът Цветозар Томов: Всички избори досега са били ЧЕСТНИ!

  1. Честните избори досега са били в главите на манипулатори,блюдолизци и мъртвите души,които все още фигурират в списъците…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *