Социолог: Очаквайте предсрочни избори! ГЕРБ стигна дъното!

България отблизо

Видно е, че Борисов ще направи всичко възможно да изкара пълен мандат. Освен сериозни форсмажорни обстоятелства не смятам, че ще има предсрочни избори. Това заяви в студиото на БНТ Ивелина Славкова от социологическа агенция „Тренд“.

На противоположното мнение е социологът и шеф на агенция „Медиана“ Кольо Колев. По думите му до края на годината няма да има предсрочни избори, но вероятно догодина може да се стигне до подобна стъпка.

Двамата коментираха предизборната кампания за предстоящите местни избори на 27 октомври. Според Славкова предизборните кампании отдавна не започват месец преди изборния ден, а по-рано със спекулации кои ще са кандидатите.

За Кольо Колев от „Медиана“ кампаниите продължават и в момента на затваряне на изборните урни. Сегашната кампания е своеобразно продължение от европейските избори – очакваше се да се види дали ще има спад на ГЕРБ. Като всяка кампания за местни избори ще бъде по-мръсна. Те са мажоритарни избори. Атаките са предимно на личностно ниво. Нормално е да има мръсна кампания, това действа пречистващо, смята Колев.

По думите на Ивелина Славкова, която се позовава на тяхно изследване, 41% от българите посочват, че не гласуват за политическата партия – личността е ключова, важна е за населеното място.

Българите нямат против млади хора да бъдат кметове в техните населени места, допълни тя, позовавайки се на изследване.

Тя счита, че победата в София е символ, но избори има в цялата страна и призова да обърнем внимание какво се случва в страната. „Интриги ще има и в Пловдив, в Плевен – независим кандидат, който спечели изборите с подкрепа Реформаторския блок, ще се стигне ли до балотаж и в Русе. Има още много места, където ще има интрига“, заяви тя.

Според Кольо Колев, очакваните гласове на участниците в изборите са смешни стойности на фона на предишни избори. „Всички политически партии са в лоша кондиция, до голяма степен са загубили доверието на огромна маса от избирателите, това не е само в България“, каза Колев.

Партиите се опитват да лансират кандидата. Нито Фандъкова, нито Манолова могат да победят само с подкрепа на БСП и ГЕРБ. Въпросът ще се реши не от партийните централи. Ако ГЕРБ загуби София, това ще бъде сериозен удар. При БСП залогът също е много висок, допълни той.

Според Славкова БСП тръгват с нисък старт, нямат нито един кмет на областен град. При тях всяко място ще бъде отчетено като победа. Има разлика с предишните местни избори, допълни тя.

В коментар за поведението на лидера на партия „Атака“ Волен Сидеров, който направи скандал в студиото на предаването „Референдум“, Кольо Колев заяви: „Този път силно ме учуди, дори да е игра, да е психодрама – мина границите. Въпросът е в голяма степен до доверието, излъчването на човека, дали ще работи на полза роду“.

Относно писаните програми на партиите Славкова заяви: „Всяка една програма е цветя и рози – те обещават идентични неща, написани по различен начин. Личностите са важни, там, където партиите са заложили не на правилните хора, ще бъде сложно.“/news.bg/

Tagged

1 thought on “Социолог: Очаквайте предсрочни избори! ГЕРБ стигна дъното!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *