Социолог похвали Гешев: Той е самостоятелен, не зависи от другите!

България отблизо

„Онова, което привлича и поне засега генерира подкрепа в българското общество към фигурата на главния прокурор е това, че той показва, че не е функция на някоя от другите власти, че се опитва да изгради и да стабилизира авторитета на прокуратурата сама по себе“.

Този коментар направи в ефира на БНР социологът Антоний Гълъбов, като припомни заявлението на Иван Гешев, че ще прекрати всякаква практика от типа „политически лидер посещава главния прокурор със сигнал“.

„За мен точно това привлича общественото внимание“, каза Гълъбов в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ и подчерта, че „работата на прокурорите е трудна и невинаги много благодарна и българските прокурори имат нужда от уважение от обществена подкрепа“.

Прокурорите да бъдат по-решителни „Онова, което искрено се надявам да успее да постигне главният прокурор, е да създаде у българските прокурори усещането за това, че трябва да бъдат по-решителни, усещането, че трябва да бъдат по-смели“.

Анализаторът изтъкна и актуалният проблем, който стои пред държавното обвинение във връзка с интензивната работа пред последните седмици. „Прокуратурата отвори прекалено широк фронт в момента и големия въпрос е дали ще успее да работи достатъчно интензивно по всички тези теми, защото качеството зависи от това“, коментира Антоний Гълъбов и обобщи, че: „Големият въпрос е колко интензивно ще успее прокуратурата да поддържа това ниво“.

Прокуратурата е институция на съдебната власт и не може да се определя като нов политически актьор, а като много по-видим властови център в обществото, обясни социологът: „Властта да бъде повдигано поддържано обвинение е изключително сериозна в условия на едно общество с много високо усещане за несправедливост, с много високи очаквания към прокуратурата и точно това създава в момента усещането, че към фигурата на главния прокурор в се ориентират все повече обществени очаквания“, обобщи Гълъбов, цитиран от  blitz.bg.

Налага се да попитаме Антоний Гълъбов, който се опитва да ни внуши, че главният прокурор е самостоятелен и не зависи от другите власти, защо в такъв случай някой издигна само неговата кандидатура за тази длъжност?! Същият този „някой“, се опита да внуши на обществото, че Гешев е единственият достоен кандидат, все едно, че в България няма други хора.

После, същият този „някой“, си избра без затруднения Гешев и го юрна срещу президента. Ще отбележим само, че за разлика от Антоний Гълъбов, хората в България отдавна се досещат кой е този „някой“. Нека припомним на социолога, че в момента властта на ГЕРБ в страната обхваща почти всички власти, с изключение на президентската, и е почти безконтролна.

Е как тогава главният прокурор ще е независим?! Хайде да бъдем малко по-сериозни!

Tagged

1 thought on “Социолог похвали Гешев: Той е самостоятелен, не зависи от другите!

  1. Този А. Гълъбов говори приказки за малоумни. Гешев бил независим прокси , а кой му организира МАСОВИТЕ ПРОТЕСТИ В НЕГОВА ПОДКРЕПА ОТ СЪМНИТЕЛНИ ПРОТЕСТЪРИ . ТОВА ГО НЯМА И В ТОНГО ПРОТЕСТ В ПОДКРЕПА НАПРОКУРОР. Юридически ПАРАДОКС, ЦИРК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *