Социолозите пак хвалят Борисов, но ето какво се случва напук на хвалбите!

България отблизо

Нормализацията се усеща. Оптимизмът в хората се покачва от началото на пандемията у нас. 

„Нагласите се променят в позитивна посока след най-ниската точка, която отбелязахме през март месец. В сравнение с края на миналата година обаче, все още не сме постигнали този оптимизъм за това как се развива държавата“.

Това заяви социологът Добромир Живков от „Маркет линкс“.

Позитивизмът за домакинствата, обаче, е нисък – 39% от българите не са притеснени от посрещането на харчовете за домакинствата си. Но цели 52% са посочили, че нагласата им е негативна и не знаят как ще преживяват занапред. 9% не могат да се определят с отговора на въпроса.

„В ситуация на икономическа криза вследствие на вируса виждаме, че резултатите по-скоро се обръщат. Докато през предишните месеци позитивизмът беше преобладаващ, то сега притесненията от това как всяко домакинство ще посрещне идващите месеци са реални“, коментира Живков.

‘Налице е повишаване на доверието в институциите особено в държави, които минаха по-леко през първите три месеци на кризата. И в България се отчита такова повишение“, заяви социологът от „Маркет линкс“.

Виждаме повишаване на доверието в правителството с 5 до 7%, в съдебната система, както и в Народното събрание с 6-7%. Подкрепата за ГЕРБ се е повишила с 8 пункта до 28%. Това се дължи на доброто справяне с пандемията от страна на управляващите и Бойко Борисов. Големият губещ е БСП, каза социологът.

„Има такъв народ“ на Слави Трифонов със своите 8% има сериозен шанс да влезе в следващия парламент.  Подкрепата за ДПС е 8%, наравно с партията на Трифонов. Следват Демократична България със 7% и ВМРО с 3%.  НФСБ на Валери Симеонов изобщо не е в класацията.

Данните са от съвместно национално проучване на bTV и „Маркет Линкс“, проведено сред 995 лица над 18 г. в периода 27 май – 3 юни по метода на пряко-лично интервю и онлайн анкетата, цитирани от blitz.bg.

В коментар на ИСТИНАТА ще отбележим, че не можем да разберем, тази социология, за домашна употреба ли е, или не. Защото откак ГЕРБ са на власт няма друга партия, която да води в проучванията. От години всичко е еднотипово. ГЕРБ печели, БСП се срутва. Бойко Борисов тържествува и всичко е много розово.

Но, има само едно голямо „НО“. Това са над 52% български граждани, които заявяват направо, че битието им става все по-лошо. И това не е само заради пандемията и самоизолацията. Истината е, че в България няма българска икономика. Над седемдесет процента от икономиката ни са чуждите фирми. А те изнасят печалбата си в чужбина. Това са нашите пари, които правителството одира от гърба ни с данъци и такси или взема като многомилиардни заеми.

Та тези с труд и пот изкарани български левчета отгърмяват в западна посока. И после Западът се хвали, че имал силна икономика, а нас не ни бивало за бизнес, затова сме бедни. Истината, обаче, е съвсем друга. От над тридесет години Западна Европа и САЩ ограбват безмилостно България като най-напред ни принудиха да унищожим своята промишленост и селското ни стопанство. Какво прави прословутата „Дънди прешъс метълс“?! Ограбва нашето злато и ценните ни метали. Американските Марици също. Тръмп ни иска все повече пари за старо американско оръжие. Не ни дават да построим АЕЦ „Белене“ и Южен поток, като ни оставиха едно малко Балканско поточе, но не е ясно дали и то ще просъществува.

А правителството на Борисов само способства за този грабеж. И дори иска да ни вкара още по-надълбоко в устата на ламята, в така наречената еврозона, от която големите държави искат да избягат, а британците напуснаха целия ЕС. Затова два милиона българи избягаха в чужбина, понеже не виждаха тук възможност за оцеляване.

Защо, пита се в задачата, ако е толкова хубаво в ЕС, защо англичаните избягаха?! И защо италианците също искат да избягат?! Ако не избягаме и ние, винаги ще сме най-бедната и най-бързо изчезваща нация. Докато не изчезнем напълно.

Автор на коментара Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *