Социолозите са категорични: БСП изпревари ГЕРБ! И разликата се УВЕЛИЧАВА!

България отблизо

Съвсем ново социологическо проучване показа, какво ще се случи, ако евроизборите бяха днес. Вижте какво установиха специалистите от Изследователски център „Спектър“ с ръководител Петко Петков.

В периода 29 април – 4 май беше проведено експресно социологическо проучване за регистриране на нагласите в първата седмица на официалната предизборна кампания за предстоящия вот за членове на Европарламента.
На основата на получените данни, могат да се откроят следните основни тенденции и характеристики на старта на кампанията: На този етап се оправдават очакванията за сравнително ниска избирателна активност. Към момента 33,5% твърдо са решили да гласуват – това са по-скоро твърдите привърженици на основните партии плюс хората, които отдават специално значение на европейските избори. Тези стойности се доближават до предишните евроизбори през 2014 година, когато избирателната активност беше 35,84%.
Голям е броят на решилите, че няма да отидат до урните в изборния ден – около 40%. Основна причина, която мотивира респондентите да вземат такова решение е тонът на предизборната кампания, фокусиран повече върху скандалите и негативизма, отколкото върху съдържателни теми и послания към избирателите. Реални политически дебати до момента липсват. Предизвикателството пред политическите формации е да мотивират големия брой колебаещи се избиратели.
БСП запазва своята преднина от почти 33,5%, която е резултат от ерозията в електоралната база на ГЕРБ 32,5%, предизвикана от корупционните скандали и „апартаментгейт“. Обстоятелството, че първата седмица на кампанията съвпадна с поредица от празнични почивни дни без съмнение допринася за отслабване натиска върху управляващите, но въпреки това данните показват известна стабилизация при ГЕРБ. Нови тежки трусове в хода на кампанията обаче могат да доведат до по-голям отлив на гласове от партията на Борисов, а оттам и до увеличаване преднината на БСП. Обратно, при липса на нови скандали във властта и мобилизация на партийната машина на ГЕРБ, вече с личното участие на техния лидер Бойко Борисов, управляващите все още имат своите шансове да получат най-много гласове на 26 май.
Евентуална победа на БСП зависи пряко от способността на партията да привлече свободни избиратели от политическия център и анти-ГЕРБ вот извън своя твърд електорат, който в тази фаза от кампанията е максимално мобилизиран. ДПС се очертава, като трета политическа сила на тези избори с нейните 8,5%. Партията мотивира своите симпатизанти с участието Мустафа Карадайъ като водач на листата. Това е допълнителен стимул за мобилизация на избирателите на ДПС, които ще отидат до урните, за да покажат подкрепа за своя лидер.
Освен БСП, ГЕРБ и ДПС, които несъмнено ще имат представителство в Европейския парламент, своите шансове имат ВМРО-БНД с 4,2%, бившият „Реформаторски блок“, който сега се нарича „Демократична България – Обединение“ също с 4,2%, „Патриоти за Валери Симеонов“ с 4,0%, както и „Коалиция за България“ на Румен Петков и бившия президент Георги Първанов, с 2,7% . От добри позиции стартира кампанията и „Воля“ на Марешки – 1,9%. Интересна е конкуренцията в трите основни сектора на политическото пространство. В левия сектор, наред с БСП за електорална територия се бори и възстановената под егидата на АБВ лявоцентристка „Коалиция за България“. Те навлизат в кампанията от добра изходна позиция – 2.7% от твърдо решилите да гласуват и имат потенциал за растеж особено при условие, че БСП остане затворена в своя твърд партиен електорат.
В десния сектор политическата коалиция на ГЕРБ и СДС има за съперник своите бивши партньори от разпадналия се „Реформаторски блок“, които в тези избори се явяват под наименование „Демократична България – Обединение“. Интересен момент в предстоящите евроизбори е дали „Демократична България“ ще успее да мотивира своите привърженици да гласуват. При по-голям отлив на доверие от ГЕРБ, шансовете им нарастват, но и в настоящата ситуация те могат да спечелят европейски мандат, стартирайки кампанията с 4.2 % от решилите да гласуват.
В патриотично-националистическия сектор се изостря конкуренцията между ВМРО-БНД и „Патриоти за Валери Симеонов“. Редом със силния първоначален старт на ВМРО и активността на Джамбазки (4.2%), през първата седмица от кампанията, листата, водена от лидера на НФСБ Валери Симеонов, също набира скорост (4%). На по-задни позиции засега остава „Атака“ (1.2%). Обществените настроения, които се развиват в Европейския съюз относно неговото бъдеще, имат своята проекция и в България. Данните показват, че почти половината от респондентите се застъпват за национален суверенитет и прекратяване диктата на Брюксел – около 44%. Привържениците на по-федеративна форма на ЕС са наполовина по-малко – около 20%. Най-малък е делът – 15%, на запитаните, които не могат да дадат отговор на този въпрос в момента./blitz.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *