Социолози ПРОРОКУВАТ: На евроизборите ГЕРБ се СРУТВА!

България отблизо

С отшумяването на имотните скандали около властта, драстично намалява и желанието на хората да гласуват на предстоящите избори за европарламент. Това отбелязва в свое проучване социологическа агенция Медиана.

Само за един месец желаещите да гласуват са намалели с цели 18%.  През април хората, които смятат, че евроизборите са важни за България са били внушителната цифра от 51%. И изведнъж, о ужас за евроатлантиците, през май, бройката на тези, които мислят, че Брюксел е важен за нас, се срутва като картонена кула – само 33%. Анализатори обясняват този срив с „отвращение от имотните скандали“. Само че такова „обяснение“ е толкова далеч от истината, колкото Луната от Земята.

Става въпрос за нещо съвсем друго. „Апартаментгейт“ и пороят от оставки на министри и зам. министри в правителството на Борисов, дадоха надежда на хората, че промяната в България вече е съвсем близка. И Кабинетът Борисов скоро ще си ходи. Но фактът, че аферите както бързо избухнаха, така и бързо заглъхнаха, сериозно разклати еуфорията, както и надеждите на гражданите за промяна на политическия и икономически модел на управление в държавата. На всичко отгоре, в хода на предизборната еврокампания, гласоподавателите усетиха, че така наречената Европа, не им предлага нищо ново, което да подобри тяхното мизерно съществуване. Затова хората биха шута на Брюксел.

И единственото хубаво нещо, което се мержелее на хоризонта, е крехката надежда, че БСП все пак изпреварва ГЕРБ с 1 – 2 процента. И че тази разлика ще се увеличава. Защото разочарованите от Европа няма да гласуват за ГЕРБ, която яростно защитава ЕС и Брюкселското статукво, а ще дадат гласа си за БСП, която вижда както позитивите, така и огромните негативи от членството ни в Евросъюза. Разбира се, всичко това, за което говорим са само предположения и няма нищо сигурно. И при това положение везните могат да бъдат наклонени както към ГЕРБ, така и към БСП, или към някоя друга по-периферийна партия от патриотичния спектър например.

Но, според социолозите, ако тази тенденция за отлив на избиратели от ГЕРБ и прилив на избиратели към БСП се запази, това ще даде възможност да бъде нанесен първия сериозен удар по безграничната власт на Борисов. Наистина това няма да бъде някакъв фатален удар, но той ще окрили хората. Понеже те ще разберат, че ГЕРБ могат да бъдат победени. А това ще придаде сили и енергия в обществото за едни предсрочни парламентарни избори, на които Борисов да бъде окончателно разгромен.

Дали обаче хората ще разберат необходимостта да бъде разгромен Борисов, па макар и на едни нищо незначещи евроизбори? Ето това, както казва прочутият Шекспиров герой Хамлет, е ВЪПРОСЪТ! И отговорът му е по-скоро – не! Понеже българското общество се разочарова от ГЕРБ, но макар и в значително по-малка степен, има разочарование и от БСП. И тук известна роля играят заплахите на Борисов от „страшните комунисти“, които щели да „изядат всичко останало в страната“. Както и липсата на ясна визия за промяна, която ръководството на БСП да предложи на обществото.

Затова Позитано 20 трябва да покаже реален път за излизане от блатото и просперитет в обществото. Както и да ги убеди, че социалистическата партия ще върви твърдо по този път. Тогава „срутването“ на ГЕРБ ще се случи. Иначе БСП за пореден път ще бъде победена от партийката на Борисов. И за пореден път манипулациите, не само изборни, а и психологически, ще победят разума.

Този път очевидно няма да бъде свързан с ЕС, а ще бъде свързан с Русия. Защото само Русия може да ни помогне да възстановим своя суверенитет и да възродим икономиката. Без Русия няма излизане от блатото.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *