Става СТРАШНО! САЩ ЗАВИСЯТ от Русия! Ето СМАЙВАЩИТЕ факти!

Свят

Милиардерът Бил Гейтс призова Белия дом да се съсредоточи върху развитието на ядрената енергетика като най-мощната енергия на бъдещето.

Основателят на Майкрософт е уверен, че САЩ могат да станат световни лидери в тази сфера, благодарение работата на учените, предприемачите и инвестиционния капитал. Проблемът, обаче е, че американците, с помощта на „Росатом“, убиха своята ядрена енергетика.

Как се случи това?

„Ядрената технология е идеална за ефективна борба с глобалното затопляне и изменението на климата на земната повърхност. Защото тя е единственият мащабен източник на енергия, който е достъпен за използване 24 часа в денонощието. И при това не произвежда никакви парникови газове. А проблемите с ядрените реактори и опасните аварии, напълно могат да бъдат решени с помощта на новите технологии. А САЩ могат да станат лидери в това направление“, твърди Бил Гейтс.

Но…той се заблуждава. По простата причина, че за последните 20 години американската атомна промишленост деградира до краен предел. И главна роля в това изигра „Росатом“.

Още от 80-те години на миналия век СССР с право е считан за световен лидер по обогатяване на урана. И понеже в САЩ са се използвали ниско ефективни и скъпи технологии за добив на обогатен уран, американците веднага след края на Студената война през 1990 г., започнаха да купуват обогатен уран от Русия. При това, руският обогатен уран за американските атомни електростанции излизал 12 пъти по-евтино.

През 1994 година е подписан договор между Русия и САЩ, според който Руската федерация със свои технологии превръща 500 тона оръжеен уран в обогатен уран, годен за ползване в ядрените електроцентрали.

След това, гигантската руска компания „Росатом“ сключва нови дългосрочни договори със САЩ, след което придобива правото, дадено й от канадски фирми, да използва урановите рудници в САЩ, Канада, Австралия и т.н.

В резултат на това, Русия запази и умножи своя потенциал в ядрената енергетика и насочи огромни ресурси в нови разработки на мирния и военния атом. Така се появиха и най-новите руски въоръжения, които бяха изработени в по-голямата си част с американски пари. САЩ, обаче, по това време не знаят нищо за тези руски разработки.

Но…за САЩ, лесното и евтино придобиване на обогатения руски уран се оказа фатално за цяла поредица промишлени производства и научни производства и разработки. Те сега дори не могат да си построят фабрика за обогатяване на урана. А без това, работата на АЕЦ е невъзможна. Невъзможни са и научните изследвания в ядрената област.

Нещо повече. Докато Русия запазва своето безусловно световно лидерство като изпреварва САЩ 6 пъти, то американците изцяло зависят от вноса на природен уран. Защото, за да се обогати, уранът най-напред трябва да се открие в рудниците, да се пречисти и подготви за обогатяване и т.н.

А неумолимата статистика показва, че собствените находища на суровината за урана удовлетворяват само 11% от нуждите на САЩ. Така че мечтата на Бил Гейтс за глобално американско лидерство в ядрената енергетика, така и ще си остане мечта.

А най-лошото за САЩ е, че те тотално и изцяло зависят от Русия в най-важната за военните и граждански цели област – ядрената енергия и изследванията в тази сфера.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

2 thoughts on “Става СТРАШНО! САЩ ЗАВИСЯТ от Русия! Ето СМАЙВАЩИТЕ факти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *