Стив Ханке предупреди: Има опасност българите да станат роби в Еврозоната! Вижте сериозните му аргументи, които стряскат

България отблизо
Икономистът Стив Ханке, който бе един от консултантите при въвеждането на валутния борд у нас заяви в прадавенето „120 минути“, че има голяма опасност, ако България се  присъедини  към еврозоната, у нас да стане криза, подобна гръцката.
Но докато Гърция не се огъна и народът протестираше непрекъснато, то в България такива протести няма как да станат и кризата ще удари не само най-бедните, но и хората, които в момента се водят средна класа. Те ще претърпят сериозни загуби, а малки фирми ще бъдат поставени пред фалит.

Принципно щом има валутен борд в страната, българският лев представлява клонинг на еврото и е стабилен.  Неофициално държавата е член на еврозоната. Моето мнение е, че официалното присъединяване към еврозоната е лоша икономическа идея и няма да доведе до нищо добро.

Едната опасност е морална. Правителството може да реши да направи неразумни харчове и да натрупа сериозни дългове, които народът после трабва да плаща. Ще си кажат, че каквото и да сторят, ЕС е длъжен да ги спаси. Но не е така. Същото си  мислеха гърците. Там започна едно лудо харчене на пари. И то не беше за хората. В Гърция парите просто бяха откраднати от част от политиците и това доведе до невиждана криза, която народът плати.

Аз не намирам българските политици за по-различни от гръцките и сценарият с краденето може да се превърне в страшна спирала, а народът да обеднее, каза Ханке. И напомни, че и сега имаме дългове, но валутният борд пречи да се вмезат огромни заеми. И само това ни спасява.

Премиерът Борисов изобщо не  слуша народа, защото мнозинството българи искат да си остане валутния борд и не искат смяна на валутата. Самият Борисов също не показва последователна политика, а се мята във всички крайности. Първо е за приемане на еврото, после уж не иска приемане на еврото, след това заявява, че ще чака  влизането в зоната. Неговото поведение е резултат от пряк диктат и той  прави каквото в Брюксел му наредят да прави.

Но не се интересува какво иска народът.

Втората причина е финансова и пак морална.

Лъжа е, че замяната ще стане евро-лев на една и съща стойност. Няма как икономически, финансово и дори теоретически  да се получи.

Затова заплатите ще останат същите, но не и на същата стойност, а стоките и услугите ще поскъпнат.

Народът ще обеднее, категоричен е финансистът.

Автор Ели Комитска, istinata.net

Tagged

2 thoughts on “Стив Ханке предупреди: Има опасност българите да станат роби в Еврозоната! Вижте сериозните му аргументи, които стряскат

  1. Герб да си гледат партията че концлагера в Белене да не отвори врати преди АЕЦА там. И то за по малко време от визитата му до Русия на Премиера. Лично моя гледна точка относно към превратаджиите в последните 145 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *