Суджукът, който вмириса държавата! Взривяващ коментар на Георги Георгиев! Браво, Гошо!

България отблизо

„Аз изобщо не се вкарвам в тая тема.“ Така министър-председателят Бойко Борисов, след като мълча подозрително почти цяла седмица, най-накрая коментира разкритията на депутата от БСП, журналистката Елена Йончева за корупция в Министерството на културата покрай ремонта на Ларгото.

В Стара Загора, премиерът влезе в любимата си поза на строгия, но справедлив баща на нацията, който призовава: „политиците да си мерят приказките“.

За отбелязване е, че самият премиер не си ги мери понякога, защото още чакаме да разберем кои са „гадовете“, които щяха да го свалят с аферата с купуването на ЧЕЗ, но това да му е кусурът. Борисов, колкото и да се прави на ербап, няма как да се надява, че ще остане извън „тая тема“. Той се намира доста дълбоко вътре в нея от десет години насам. Просто циреят, който представлява управлението на ГЕРБ върху тялото на България, до такава степен е набрал, че къде и да ръгнеш, дори с най-късата сонда, започва да вони на гнилоч.

Дали ще е ремонт на плочки пред НДК, дали ще е замяна на мрамор с гранитогрес, столичен булевард, национална магистрала, търгове за летища, за директорски постове, за място на чистачка, навсякъде е едно и също – моделът на „нашите хора“, който колежката Йончева нарича „моделът Борисов“, но явлението датира отпреди сегашния режим и със сигурност ще го надживее.

Просто Борисов и камарилата около него добавиха към старата схема порядъчна доза, как да го кажем по-културно… душевна простота, може би. След десет години на власт тези хора вече откровено са втрещяват, че някой може да ги уличава в нещо и да им търси сметка. Спомнете си случая със суджука на бившия гербаджийски депутат от Добрич Живко Маринов, който се превърна в символ на злоупотребата с власт от страна на ГЕРБ.

Маринов нямаше късмет, защото някак си бе от периферията и работата бе представена като кокошкарска. Суджук, разбирате ли… Затова партията се отърва бързо от него. Когато обаче оплетените като свински черва интереси на фамилията на хасковския депутат и бивш министър Делян Добрев бяха извадени наяве от Елена Йончева, тогава настана вселенски рев: „Не даваме Делян!“. Дори депутатите от ГЕРБ нарушиха конституцията, за да оставят участника в „Кумгейт“ сред тях си, в Народното събрание, да не се цепи от колектива. Тогава много хора гледаха втрещени как Цветан Цветанов, местните организации и депутати смачкаха фасона на Бойко Борисов, който вече бе „разписал“ изгонването на Добрев от „рая“. Но трябва да си даваме сметка, че ГЕРБ подобни на Голем, в един момент започват да живеят собствен живот и са готови да вдигнат ръка дори срещу демиурга си. Колективното им съзнание, разделено в неравни пропорции между Цветанов и Цвета Караянчева, схваща, че в един момент не може вече да се дават глави, защото следващите ще се окажат техните.

Както има банки, които са прекалено големи, за да фалират, така и в ГЕРБ има фигури, които са прекалено големи, за да бъдат пожертвани, за да не настъпи моментална катастрофа. Така беше с Добрев, така е сега и с Боил Банов. Вместо логични обяснения в ход влизат басните, озъбени и озлобени. Например, че в дъното на всичко е един бивш служител, който от години изнудвал министъра Банов, директори на дирекции, правел го перфидно, дори намекват, че пукал гуми (гуми!!), за да плаши хората. Всички всичко си знаели, но си мълчали. И чак когато Йончева извади записа, всички тия кипри плеснаха с ръце и възкликнаха изненадани: Боже, как ни изнудва тоя! Обикаля по министерствата. Срамота! Ама какво значение има, че не сме казали на прокуратурата? Как може да се занимавате с тоя човек? Как не ви е срам да му обръщате внимание? И гледат невинно, и се възмущават. Какво е това? Лудост или наглост?

Сега като мантра е спуснато, всички гербаджии да повтарят навсякъде и по сто пъти на ден как Йончева се е изложила, как не е журналистка, как може така да прави, божкеее, какъв конфуз на таз журналистка, която само да добавим вече осъди за клевети Бойко Борисов и ГЕРБ. Само дето няма в ГЕРБ такива гърди, които да запушат такава амбразура. От нея ще продължи да се „стреля“. С факти, както е правено досега от Елена Йончева.

На това дърдорене срещу нея, в което активно участват и журналисти, му се казва замърсяване на информационното пространство. Отплесване на вниманието в друга посока. Типичен за ГЕРБ подход. Да си спомним записите на Борисов от Банкя. Тогава пак ни предлагаха да се концентрираме не върху съдържанието на разговора: „Ти си го избра“ (за главния прокурор Сотир Цацаров), а върху това колко е ужасно да го подслушват у дома му. В тоалетната дори. И се концентрираха хората, напрегнаха се да се смеят насила и до днес на репликата за тоалетната, вместо да се разгневят на тази за главния прокурор.

Правилно се правят на приятно разсеяни. Защото за една друга организация е казано, че: който обижда един член на организацията, обижда цялата организация, само организацията раздава справедливост, членовете се подчиняват безпрекословно на боса, който предаде – се наказва със смърт. Целта на комплекс от мерки, който се нарича омерта е контрол от страна на висшестоящите членове върху низшестоящите и тяхното сплашване. Тази организация е мафията.

Ако виждате някакви съвпадения със ситуацията в България, да знаете, че не е случайно. Всички – политици и полицаи, малки и големи, градски и селски, национални и местни, бизнесмени разнокалибрени, журналисти, журналистки, фризьорки, манекенки, всички трябва да са овързани, обвързани и омазани, за да няма мърдане насам-натам. За справка – делото за КТБ. Пари са взимали всички, защото е било законно, но когато дойде моментът, спретваме дела само на тези, които много знаят и много питат. За „нашите хора“ обаче – тишина. Като на гробищата.

В България властта не е просто власт. В България властта е Суджук, с главно „С“, и той трябва да се брани, когато е в опасност, но и защото (прощавай, Поете) Суджукът е малко, Суджукът не стига, деца. Ще кажете, това е примитивно. Ами, такова е. Боил Банов е един от най-интелигентните от тях. Вероятно, най-интелигентният. Но това не е проблем на ГЕРБ. Това е ваш проблем, наш проблем, проблем на хората, които живеят в държавата на ГЕРБ. Тяхната държава за „нашите хора“.

Автор: Георги Георгиев

Tagged

1 thought on “Суджукът, който вмириса държавата! Взривяващ коментар на Георги Георгиев! Браво, Гошо!

  1. Бих назовал статията „Аналогия“. Начините да грабнеш масите в името на нещо не ясно, средствата, с които това се постига, перфектно са разработени и приложени от…. Хитлер. Бурният възход и главозамайването до 10-ина години водят до тотален срив. За съжаление от падението мнозина ще пострадат, а целият Народ ще плаща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *