Томислав Дончев призна: В ГЕРБ има корупция. Ние се проверяваме отвътре, но не можем да си хванем всичко

България отблизо

„Всеки публичен скандал, където ключова фигура на висока позиция е укорима относно сторено и притежаващо, има изчистваща функция. Това дава шанс на правораздавателната система да си свърши работата“, каза Томислав Дончев, който в момента негласно управлява държавата.

Относно думите на президента ГЕРБ да се заровят не в кофите за боклук за контрабандни цигари, а  в политическите офшорни сметки, имоти и фирми, за да е ясно има ли обвързаност, Дончев заяви: „Българските служби се ровят навсякъде, търсейки престъпления, нарушения, злоупотреби. Очевидно резултатът е неубедителен до момента, което не значи че в България няма проблем с корупцията и злоупотреби.

Съгласен съм с призива за борба с корупцията и чистота, не можем да спорим. Няма как да се мери реалната корупция, защото това става в тъмно кюше. Като се мери корупцията, то се мери усещането за нея. Естествено, че в България има корупция. То във всяка развита държава има корупция, като една Германия например. Нелепо е да се твърди, че у нас няма. Проблемът трябва да е решен от всички – правораздавателни органи, изпълнителна власт“. „Вие медиите също имате ангажимент, когато нещо ви стигне до съзнанието, не да си мълчите, защото този някой ви е приятел. Това е ролята на медиите. Всички, като се говори за борба с корупцията, твърдят, че прозрачността и натискът от медиите, е най-ефективен“, добави той.

„Кажете ми има ли случай, където има отдаване за нещо нередно и да не сме реагирали?“, запита още вицепремиерът. На въпрос защо превантивно не се взимат мерки, Дончев отговори: „Случва се някой на отговорна позиция да научава нещо от телевизията. Преди време твърдях, че, ако научиш нещо от вестника, не си вършиш работата, но това се случва.

От първостепенна важност е скандалът да е разплетен докрай. Да е ясно има ли укоримо законно или незаконно поведение“. На въпрос има ли доверие в КПКОНПИ, той каза: „Пряк контакт с ръководството нямам, но като служба с такива високи правомощия как да нямам доверие. По дефиниция трябва да имам доверие и на съда, и на прокуратурата. Това са българските институции. Нека всички проверяващи да си свършат работата и да е ясно“. По темата с Порожанов и обвиненията за злоупотреби с еврофондове, Дончев отговори: „Карате ме да повтарям предишната реплика. За щастие всеки случай се проверява и скоро ще имаме яснота. Иначе скандалът е неприятен и от политическа, и от репутационна гледна точка.

Представете си колко е гнусно в очите на един гражданин някой на отговорна позиция да вземе държавно финансиране и да си направи една чудна къща. Ние от ГЕРБ се проверяваме много отвътре, има стотици случаи, където сме реагирали, без да се получава публична сензация. Това че понякога се налага да реагираме постфактум, след като е станало сензация, е отделен случай“. „Декларацията на Порожанов не мога да я коментирам, сега когато се проверят всички къщи за гости, ако има нарушение, ще се връщат парите.

Тези пари ще са в сметка на Министерството на земеделието, ако има санкция ние ще ги платим с тези пари. Нарушението е валидно и със задна дата, дори и да са изтекли тези петте години. Трябва да се проследи дали служители на фонда имат участие в тези нарушения, ако е така – трябва да се търси отговорност“, допълни вицепремиерът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *