Трагедия! Мъж почина, друг е в кома, лекували ги с развален апарат! Прочетете кошмарната изповед на един потърпевш!

България отблизо
Мъж почина, а друг пациент е в кома, след като апаратът за хемодиализа във видинската болница се развали.
Новината бе казана с две изречения и никой журналист  не посмя да разследва случая, за да не се сбогува с работата си.
От здравното министерство пък хукнаха със закъснение да проверяват какво се е случило и обещаха, че до края на седмицата ще решат проблема.
Единствен лидерът на „Боец” Георги Георгиев, чиято съпруга се лекува от дълго време там призна какво се е случило и обвини МЗ в лъжа.

Болните не били предупредени за проблема с апарата  не е направена бърза  организация да бъдат превозени болните  до други лечебни заведения. Хората разбрали, че има нещо нередно, чак когато един от тях починал, а друг изпаднал в кома. Според Георгиев, лекарите не уведомили болните и всеки започнал да се спасява както може, пише фрогнюз.

„Никой не уводи мен или поне съпругата ми за проблема с апаратите нито в понеделник, нито във вторник. Тръгнахме сами да търсим как да  направим животоспасяващата процедура. Техниката се е развалила в понеделник. Тогава били отменени всички процедури  за следващия ден. От болницата започнали да организират извозване на пациентите във вторник, но някои решили да тръгнат сами. Защото от това зависел животът им. Дори починалият искал да качи няколко души в колата си, но се влошил и вечерта бил приет в реанимация, а по-късно в моргата…Друг пък изпаднал в кома.

 

Във Видин  45 пациенти са на диализа, а апаратурата е стара и срокът й за експлоатация е изтекъл, каза Георгиев. Тя не гарантира живота на болните.  В сряда се е стигнало до абсурда 24 от пациентите, които нямат начин да отидат в друга болница,  да се подпишат, че са съгласни  да бъдат им бъде  хемодиализа с непречистена  вода на развалените машини, което е  изключително опасно и след известен размисъл  процедурата е била стопирана.

Бъбречно болните, които са в пълен шок и се страхуват за живота си.

 

В отделението по хемодиализа почти през цялото време липсва нефролог. На  щат се водят само двама специалисти. Единият е над 70 г., а другият според   Георги Георгиев,  имал навика да си попийва, за което бил наказван няколко пъти.

 

От МЗ казаха, че са пратили специалисти, които работят по апаратурата и тя ще бъде готова до петък. А проблемите с болните били решени.

На кого да вярваме?

На г-н Георгиев, който е потърпевш, или на министерството?

А роднините на починалия и на този, който е в кома на кого да вярват?

Не знаем…

Живеем в държава, в която сме на колене.

И дори да умрем, виновни няма да има!

Автор Станислава Славова, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *