Трайчо Трайков пак защитава олигарсите: Държавата не знаела как да продава горива!

България отблизо

Държавата би могла да продава евтино гориво, но едва ли ще печели от това. Влизането на държавата на пазара на горивата е различно от това тя да извършва контрол.

Това заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков във връзка с намерението на държавата да изгради Държавна петролна компания.

За „Тази сутрин“ по бТВ Трайков обясни, че държавата може да бъде силна чрез антимонополния орган – Комисията за защита на конкуренцията, който да показва, че правилата се спазват. „КЗК винаги е спирала на 1 мм преди да докаже картела. Те правят правилния анализ за собствеността и данъчните складове. Вместо да ги накажат с 10% от оборота, те ги задължиха да не си публикуват цените на едро на уебсайта“, коментира той. По думите му държавата продължава да изглежда слаба в това да наложи спазването на пазарните правила и честни цени.

Трайков уточни, че ако КЗК не се справя, следващата стъпка на държавата е да се намеси в данъчните складове и допълни, че целта е цените, на които складовете предоставят достъп и таксуват ползвателите, да бъдат контролирани от държавен регулатор (подобно на КЕВР).

„Не е лошо да има данъчни складове, които са под контрола на държавата. Не е сигурно, че държавата ще е най-добрият играч на пазара и ще привлече клиенти и ще печели от дейността си“, допълни бившият министър. Според него ако държавата се научи да бъде добър търговец, то ще се изгради конкуренция на пазара с горивата. Все пак Трайков смята, че това е последният ход, който трябва да се направи, пише в своя статия информационния портал epicenter.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *