Тръмп ШАШНА света: Иска Русия и Китай да се ОТКАЖАТ от ЯДРЕНИТЕ оръжия!

Свят

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята, че САЩ, Русия и Китай трябва да се откажат от ядрените въоръжения, съобщи уважаваната руска информационна агенция ТАСС.

Той изрази такова становище в интервю за Fox News, което беше излъчено в четвъртък вечерта, по повод срещата на руския президент Владимир Путин и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун във Владивосток.

„Днес аз видях как президентът Путин заяви, че се радва на възможността да помогне при преговорите между САЩ и Северна Корея. Ние искаме да се откажем от ядреното оръжие, ние всички сме длъжни да го направим. Русия трябва да се откаже от тези въоръжения, Китай също“, заяви Тръмп.

Преди това, представител на Белия дом съобщи, че Тръмп има намерение да подготви проект за споразумение за намаляване на ядрените арсенали, в което трябва да участват Русия и Китай.   „Президентът даде ясно да се разбере, че според него, контрола над въоръженията трябва да се осъществява с участието на Русия и Китай. Както и, че трябва да включва всички видове оръжия, бойни глави и ракети“, заяви представител на Белия дом.

Припомняме, че през 2010 г. Москва и Вашингтон подписаха Договора за по-нататъшно намаляване на стратегическите оръжия (СТАРТ III). Според документа, всяка от страните намалява стратегическите си нападателни оръжия по такъв начин, че седем години след влизането на договора в сила, общата им численост да не надхвърля 700 единици за междуконтиненталните балистични ракети, балистичните ракети, подводниците и тежките бомбардировачи. Освен това бойните глави, с които са снабдени тези ракети и подводници не трябва да надхвърлят 1550 единици.

Договорът остава в сила до 2021 г., освен ако не бъде заменен преди тази дата с друг договор. Има и друга опция. Сега действащият договор може да бъде удължен с не повече от пет години, до 2026 г., по взаимно съгласие на страните.

Москва отдавна призовава Вашингтон да не отлага решението за разширяване на договора и описва последния като златен стандарт в областта на разоръжаването.

Но остава интересният въпрос защо САЩ се загрижиха изведнъж да правят нов договор за намаляване на ядреното оръжие?! Всеки знае, че военните бази на САЩ, в които има ядрено оръжие са обградили в огнен кръг границите на Русия. Затова сегашното предложение на Белия дом, Русия и Китай да намалят ядрените си арсенали, започва да намирисва. Понеже концепцията за мълниеносен първи удар върху територията на Русия, все още е на въоръжение в американската доктрина за борба с Русия и Китай.Както и установяване на еднолично световно господство на САЩ над целия свят.

Та, ако Щатите са решили да обезоръжат Русия и Китай преди нанасянето на мълниеносен ядрен удар срещу тях, то трябва да кажем, че той едва ли ще се получи. По простата причина, че в Русия няма хора, които да вярват да такава степен на американските обещания, че да допуснат Русия и Китай да се разоръжат пред лицето на задокеанската опасност.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *