Управлението на Борисов виси на косъм: Битката става жестока!

България отблизо

Бизнесменът-беглец с 18 обвинения Васил Божков пусна поредна анкета във Фейсбук. С новото допитване хазартния бос показа, че май много му се иска и той да се пробва да вземе властта, която Борисов смята за своя. 

Анкетата се състои от един единствен въпрос: Ще ме подкрепите ли за нов политически проект? Анкетата породи очевидно оживление, но засега само толкова.

Дали Божков има сериозни политически амбиции, това все още не е съвсем ясно. Но ако се има предвид ситуацията около него, бихме казали, че той има само два пътя. Или да се крие като бившия шеф на КТБ Цветан Василев, или да се пробва като участник в политическата надпревара.

Макар все още да не се знае как ще участва в парламентарните избори човек, който има 18 обвинения и е издирван с червената бюлетина на Интерпол, това веднага вся нови страхове в управляващата коалиция, водена от премиера Борисов. Валери Симеонов например, веднага побърза да заяви, че не друг, а Мая Манолова била човекът на Божков. Всички разбираме, че такова обвинение е нелепо, но то издава до каква степен са се уплашили във властта.

Само че мераците на Божков, и кампанията на Мая Манолова за кмет на София, заедно с новия й проект“Изправи се.бг“, съвсем не са единствената заплаха, надвиснала над Борисов. Нека си припомним, че заявка за властта направи и новата партия на Слави Трифонов. Гологлавият шоумен е решен да намали броя на депутатите и да направи референдумите основна форма на управление. Дано има сили и воля, дори да не успее веднага да пробие с новата си партия, да преобърне малко пластовете и да насочи погледите на хората към референдумите, които могат да върнат част от реалната власт в ръцете на народа.

Задава се и още една заплаха. Изгоненият от ГЕРБ Цветан Цветанов, който беше втори в партията след Борисов, също е ядосан на бившия  си началник. И нееднократно заяви, че ще прави нова партия. Цветанов, макар че няма някаква ораторска дарба, акцентира върху факта, че сегашното правителство няма икономическа стратегия, която наистина е жизнено необходима в този момент на нашата страна. Но Цветановата партия ще е още по атлантическа, така че едва ли ще събере членове, ако изобщо се пръкне.

Нека не забравяме и създадената вече политическа партия „България на труда и разума“/БТР/, която иска да върне всичко ограбено от народа отново в ръцете на държавата. На всичко отгоре БТР иска България веднага да напусне ЕС и НАТО, защото според тях, а и според голяма част от българските граждани, те спъват развитието ни и ни тласкат към дъното на мизерията. Другото, което ще правят бетеерци е да повишат в пъти жизнения стандарт на хората като върнат голяма част от икономиката обратно в ръцете на държавата.

Изобщо, облаците над главата на Борисов се сгъстяват все повече и това го прави наистина нервен. Но дали ще успеят тези нови движения и партии да намалят процента на ГЕРБ дотолкова, че да го изтласкат от реалната политика – това предстои да видим.

Но едно е ясно още от сега. Вече никой няма да може да се оплаква, че гласува за ГЕРБ, защото нямало за кого да гласува. Вече има доста политически проекти, които са против статуквото на ГЕРБ. Така че всеки може да намери мястото си в някой от тях. Разбира се, ако не иска да гласува за ГЕРБ.

Така че новият политически сезон се очертава напрегнат, динамичен и изпълнен с изненади. Дано българските граждани участват по-активно в него, за да има и някакъв положителен резултат от така очерталата се невиждана досега динамика.

Автор Иво Македонски, istinata.net    

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *